DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Sjuksköterskestudenter väljer privata arbetsgivare

STOCKHOLM 20220127Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm.Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Privata arbetsgivare är de bästa. Det tycker sjuksköterskestudenter som fått rangordna de bästa arbetsgivarna, skriver DN. Hela åtta av de tio som ligger i topp på studenternas lista är privata arbetsgivare, visar en undersökning från Universum.

En undersökning från Universum visar att sjuksköterskestudenter föredrar privata framför offentliga arbetsgivare.

Malin Samuelsson, sjuksköterska på Capio vårdcentral på Orus, säger till tidningen att det finns flera stora skillnader mellan privata och offentliga arbetsgivare.

– En sak som är bättre är att man inte pratar lika mycket om ekonomi. Förvisso kanske de har en lite bättre ekonomi, men det är inte det ständiga tjatet om att man måste spara in här och dra in på det där.

Hon lyfter även skillnaden när det kommer till vidareutveckling i yrket.

– Det är väldigt kul att utmanas som sjuksköterska, och inte bara trampa runt på en vårdavdelning och bara känna att man inte hinner med.

Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio kommenterar utvecklingen med att fler sjuksköterskor väljer privata arbetsgivare. Det har, säger hon, alltid varit högre löner på den privata sidan men det handlar också om annat som arbetstider och tätare bemanning som lockar.

DN: Privata vårdgivare bäst när sjuksköterskor får välja