Expert: Koranbränningen kan sinka Sveriges Natoansökan ytterligare

Protesterna utanför det svenska konsulatet i Istanbul är inne på sin andra dag. Det hålls också protester utanför ambassaden i Ankara. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Nato (TT)

Koranbränningen har mötts av kraftig kritik från Turkiet och den muslimska världen. Den kan också sinka Sveriges Natoansökan ytterligare – till och med om den mer västvänliga oppositionen vinner, enligt expert.

Under helgen hölls omfattande protester i Turkiet mot högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm. Protesterna inleddes på lördagen och fortsatte med oförminskad styrka på söndagen. Bland annat sattes det eld på den svenska flaggan.

Oppositionen i Turkiet är betydligt mer vänligt inställd mot Europa än vad Erdogan är, och har kritiserat honom för sättet på vilket han framfört kritiken mot Sverige.

Oppositionen upprörd

Sveriges chans att släppas in i Nato har varit – och är fortfarande – högre om oppositionen vinner valet i maj. Men Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har upprört även den.

Enligt Turkietexperten Paul Levin är det inte längre troligt att Sveriges Natoansökan ratificeras automatiskt efter valet om oppositionen vinner.

– Det finns en politisk dynamik där en bred turkisk befolkning ser allvarligt på bränningen. Det kan plockas politiska poänger genom att markera mot den, säger han.

Jämförs med Kristallnatten

Paul Levin har tidigare varnat för att Sveriges Natomedlemskap kan bli en valfråga i Turkiet, att partierna tävlar om att visa sig starka och sätta ner foten. Och så verkar det bli. Under söndagen publicerade Dagens Nyheter en intervju med Erdogans kommunikationschef Fahrettin Altun där han jämför koranbränningen med Kristallnatten 1938, då nazisterna mördade judar, brände synagogor och förstörde judiskägda butiker i Tyskland och Österrike.

Dagen innan sade Devlet Bahceli, ordförande för Erdogans stödparti MHP, att Turkiet inte kan godkänna Sveriges Natoansökan under "sådana förutsättningar". Han upprepade det kanske medvetna missförståndet att Sveriges regering på något sätt godkänt eller uppmanat till koranbränningen.

– Jag vet inte om man ska lägga så mycket vikt vid just det uttalandet egentligen. Man kan knappt kalla det för en vändning eftersom han inte har uttalat motsatsen tidigare, säger Paul Levin.

Kan bli utdraget

I och med att Sveriges Natoansökan används i den turkiska valdebatten är det nu nästan omöjligt att Sverige skulle släppas in före valet i maj. Och om Erdogan vinner kan det dra ut ordentligt på tiden även efter valet.

Enligt Paul Levin kan Erdogan nämligen få svårt att släppa in Sverige om demonstrationerna mot honom fortsätter, utan att visa sig svag.

Andreas Sjölin/TT