Fast gränskontroll vid Öresundsbron utreds

Polis i skyddsmask kontrollerar resenärer som ankommit från Danmark med Öresundståg på perrongen på Hyllie station i Malmö. Arkivbild från december 2020. Bild: Johan Nilsson/TT

Samhälle (TT)

Om gränskontrollerna ska stärkas kan en helt ny kontrollstation behöva byggas vid Öresundsbron. Det anser Trafikverket, som börjat utreda var en sådan station skulle kunna byggas. Öresundsbrokonsortiets vd Linus Eriksson är kritisk.

– Vi är djupt bekymrade för alla som reser över Öresund. Vi behöver ta bort, inte skapa, nya gränshinder för de tiotusentals som reser varje dag, säger han till News Øresund.

Enligt Öresundsbrokonsortiet skulle en fast kontrollplats öka risken för tågförseningar och minska kapaciteten över bron.

Trafikverket har inlett utredningen på eget initiativ på grund av skrivningar i Tidöavtalet, där det står att gränskontrollerna ska stärkas. Eftersom tågtrafiken väntas fortsätta öka kommer det enligt Trafikverket inte att vara möjligt att utföra gränskontroller på den befintliga tågstationen i Hyllie i Malmö.

– Vi tittar på vilka fysiska möjligheter som finns, vad det skulle kosta och hur lång tid det skulle ta att genomföra efter att man fattar ett byggbeslut, säger Lennart Andersson, Trafikverkets regiondirektör i södra Sverige, till News Øresund.

Kostnaden kan bli runt 400 miljoner kronor, enligt en preliminär bedömning.