ELKRISEN

Rekorddyr elräkning väntar efter nyår

Dystert för elkunderna när pris och förbrukning rakar i höjden. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Prisrekord ihop med kylan gör att villaägare åker på den värsta elchocken någonsin när decemberfakturan ramlar in.

Ett normalt villahushåll får räkna med cirka 10 000 kronor.

Och främst i Sydsverige bedöms de höga elpriserna bestå resten av vintern.

Fram till 23 december ligger snittpriset på el i södra halvan av Sverige på cirka 3:40 kronor per kilowattimme (kWh).

Det är börspriset det. Sen tillkommer skatter, moms och nätavgift. Så räkna med 1:50-2 kronor till per kWh, alltså totalt närmare 5:30 kronor/kWh i snitt som blir den faktiska kostnaden, lite beroende på hur mycket el som förbrukas.

I Norrland ligger snittpriset så här långt in i december på 2:60 kronor per kWh, eller omkring 4:30 kronor som faktisk hushållsavgift.

Priset vänder ned

Med det finns ett visst hopp om något lägre snittpris för hela månaden.

– Förklaringen till det är lägre förbrukning under jul- och nyårshelgerna, säger Björn Björnson, analytiker på elbolaget Godel.

Enligt terminshandeln, alltså kontrakt för el de närmaste veckorna, så vänder priserna ned tydligt de återstående dagarna i december, så att det slutliga månadssnittpriset på elbörsen Nord Pool bedöms landa på 2:15 i norra halvan och cirka 3:00 kronor i södra halvan av landet, enligt Björn Björnson. För alla med rörliga elavtal är det månadspriset som räknas.

– Så det är inte säkert att det blir prisrekord i elområde 4 (södra Götaland), men däremot kostnadsrekord för hela landet, säger han, eftersom förbrukningen är mycket högre nu.

Det gamla rekordet i Sydsverige är från augusti då snittpriset för månaden hamnade på strax över tre kronor per kWh.

Kallväder drar mer

Men nu är det vinter och kallt. Hushållen gör av med betydligt mer el under en kall decembermånad än exempelvis under augusti när det gamla prisrekordet i Sydsverige slogs. Det gör att ett villahushåll bränner av cirka elva procent av årsförbrukningen under december (omkring 13 procent i januari), enligt en schablonberäkning.

Det skulle i sådana fall, för en villa som gör av med 20 000 kWh på ett år, koka ner till en elräkning, inklusive skatter, moms och nätavgift, på 10 500 kronor. Med samma förbrukning i december förra året landade elräkningen då på 7 500 kronor, och jämfört med vad som var mer normalt tidigare, runt 50 öre/kWh, en månadsfaktura på 3 700 kronor.

Inte normalt

Men vad som tidigare var normalt – det lär det inte bli igen. Under januari–mars 2023 räknar elhandlarna med ett snittpris i södra halvan av landet på 2:35–2:75 kronor/kWh (den högre siffran gäller elområde 4, Sydsverige, den lägre elområde 3, Svealand), enligt de framtida börskontrakten. I Norrland (elområde 1 och 2) väntas snittpriset under samma period bli cirka en krona.

För hela 2023 pekar snittpriset i nuläget på 50 öre i Norrland och cirka två kronor i södra halvan av Sverige.

– Det pekar på ett liknande år som 2022, med potential mot högre priser än så, säger Björn Björnson.

Avgörande faktor är gasprisernas utveckling eftersom stora delar av Europa använder gas för uppvärmning och elproduktion – priser som smittar de svenska elpriserna.

Olle Lindström/TT

Fakta

Denna kalkyl gäller de som har ett rörligt elpris (inte timpris) som faktureras utifrån ett snittpris under en månad.

Elkostnaden kommer uppdelat i två fakturor, en från elhandelsbolaget, en från elnätsägaren (om man inte har samma bolag för båda delarna).

Fakturan från elhandelsbolaget: Utgå från börspriset på Nord Pool. Lägg på cirka 5 öre, som elhandelsbolagen tar ut. Lägg på moms, 25 procent.

Fakturan från elnätsbolaget: Nätavgift, inklusive elskatt och moms, cirka 1 krona per kilowattimme.