EU:S FRAMTID

Sveriges roll: Hålla samman EU

Statsminister Ulf Kristersson (M) under pressträff med lanseringen av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd. Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Rysslands krig i Ukraina kommer att prägla det svenska EU-ordförandeskapet. ”Vi är förberedda för att kunna agera snabbt och resolut”, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Sverige tar över som ordförandeland i EU 1 januari. Huvuduppgiften är att få alla EU-länder på samma linje i olika frågor.

Kriget i Ukraina innebär en särskild utmaning.

– Kriget kommer att på ett avgörande sätt påverka hela det svenska ordförandeskapet, sade statsministern i riksdagen.

Där presenterade han på onsdagen Sveriges ordförandeskapsprogram.

Kristersson varnade för att vi "inte har en aning" om vad kriget kan innebära framöver, men tillade att det svenska ordförandeskapet är förberett för att agera snabbt och resolut.

Det skulle till exempel kunna bli aktuellt med nya sanktioner mot Ryssland, nya stödpaket till Ukraina eller nya åtgärder för att lösa energikrisen till följd av kriget.

"Kan bli svårt"

Kristersson anser att EU hittills visat upp en monumental enighet mot Ryssland och för Ukraina.

– Att hålla ihop den stora enigheten i Ukrainafrågan oavsett vad som händer, jag tror alla förstår att det kan bli svårt, säger Kristersson på en pressträff.

Han uppger att man inte behöver vara konspirationsteoretiker för att tro att Ryssland gärna gör saker för att splittra EU-länderna.

Det svenska ordförandeskapet kommer att prioritera fortsatt ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina, stöd för Ukrainas väg in i EU.

Det finns även andra frågor där det kan bli svårt att hålla ihop EU. Kristersson nämner själv USA:s Inflationary Reduction Act, IRA. Statsministern välkomnar IRA som USA:s återkomst i det globala klimatarbetet, men ser en risk för att den kan leda till handelsprotektionism.

– Här kan man tänka sig att olika EU-länder vill maximera egen nytta i stället för gemensam EU nytta, säger Kristersson.

Migrationspolitiken är också ett område där splittringen i EU varit stor. En rad tunga lagstiftningsförslag ligger på bordet, men förhandlingarna väntas inte slutföras under svenskt ordförandeskap.

Lägga åt sidan

Mottot för ordförandeskapet är "grönare, säkrare och friare". Uppdraget handlar framförallt om att leda förhandlingar och hitta kompromisser i EU:s ministerråd i en rad olika frågor.

Klimatpolitiken är en av huvudprioriteringarna. Ambitionen är att ro förhandlingarna om EU:s klimatpaket "Fit for 55" i hamn. Mycket kommer dock det nuvarande tjeckiska ordförandeskapet ha klarat av. EU-minister Jessika Roswall räknar med att förnybarhetsdirektivet och energieffektiviseringsdirektivet kommer att återstå.

En annan huvudprioritering är respekten för demokratin, de individuella fri- och rättigheterna och rättsstatens principer.

– Oroande rapporter visar nu hur graden av demokrati har minskat i olika EU-länder, sade Kristersson i riksdagen.

Sverige ska, enligt honom, stå upp för EU:s rätt att villkora utbetalningar av EU-stöd till medlemsstater med rättsstatliga principer.

Under presentationen av Sveriges program underströk Kristersson att ordförandelandet måste lägga nationella intressen åt sidan och se till EU:s gemensamma bästa.

– Det är inte tillfälle att vifta med den största svenska flaggan, säger han.

Sverige har varit ordförandeland i EU tidigare, 2001 och 2009.

Svenska ministrar och tjänstemän kommer att leda ett par tusen möten i Bryssel och Luxemburg under våren. I Sverige kommer omkring 150 möten att äga rum.

I januari kommer hela EU-kommissionen till Sverige. Den ska bland annat besöka Jukkasjärvi och Kiruna tillsammans med regeringen och kungaparet.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT