Tågstopp i stora delar av Sverige

Stora delar av Sverige påverkas av stoppet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Transporter (TT)

Det är stopp i tågtrafiken i stora delar av landet till följd av omfattande tekniska fel, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas och Trafikverket kan heller inte uppge vad felet beror på.Det är stora störningar i tågtrafiken efter att Trafikverkets telefoni slutat fungera. Ingen prognos finns för när trafiken kan återupptas.

Telefonkopplingen mellan alla trafikcentraler i Sverige och lokförarna ligger nere, vilket ger omfattande störningar på tågtrafiken.

– Vi har ingen aning om vad det beror på, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till TT.

När telefonin ligger nere mellan trafikcentralerna och lokförarna så slår ett säkerhetssystem till som tvingar tågen att långsamt ta sig till en station. En ren säkerhetsåtgärd, säger Olsson.

– Trafikcentralerna kan inte kommunicera om det står någon på spåren exempelvis och då måste vi stanna, säger Bengt Olsson.

Enligt Olsson är alla trafikcentraler i Sverige påverkade, vilket också innebär att i princip alla tåg tvingas stanna.

– Det är väldigt många tåg ute på spåren nu, det är precis i slutet av rusningstiden, säger Bengt Olsson.

Det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas.

SJ:s presstjänst kan inte ge någon ytterligare information utan hänvisar till Trafikverket.

– Vi har ingen mer information för närvarande än att det är en stor trafikpåverkan till följd av det här tekniska felet på Trafikverket, säger Stefan Holmlund, SJ:s presstalesperson.

Fredrik Persson/TT