Tågen rullar – men SMHI varnar för mer snö

Snögubbar och resenärer på Kallhälls pendeltågsstation i Stockholm. Bild: Tim Aro/TT

Trafik (TT)

Det kraftiga snöfallet ställer till det ordentligt i trafiken. Ett 30-tal tåg från Stockholm har ställts in eller är försenade efter ett elfel orsakat av snömängderna.

Även flyg och busstrafik har problem.

Tågtrafiken från Stockholm dras med följdförseningar under dagen, men är i gång efter ett elfel som gjorde att tågen inte kunde lämna depån.

– Det är ett 30-tal avgångar som är påverkade, men kunderna har kunnat boka om, säger Jonas Olsson på SJ:s pressjour.

Trafikinformationen på SJ:s hemsida låg dessutom nere under måndagsmorgonen, så att resenärer inte kunde få information om förseningar och inställda avgångar där.

Besvärligt väglag

På vägarna är det besvärligt väglag i nästan hela landet.

– Det är bara längst ner i södra Sverige som det är några sträckor där det är bart, säger Katarina Wolffram som är presskommunikatör.

Halt väglag och snö har gjort att busstrafiken i Trollhättan och Vänersborg ställts in. Enligt Västtrafiks hemsida vet man inte när trafiken kommer att gå som vanligt igen.

I Region Stockholm är regional särskild sjukvårdsledning i stabsläge på grund av snöovädret och arbetar med att säkra sjuktransporter till och från sjukhusen.

Flygtrafiken drabbad

Även flygtrafiken har drabbats av snöfallet med försenade och inställda flyg, främst på Arlanda. På Bromma och Landvetter flyter trafiken med en del förseningar medan det på Sturup främst handlar om följdförseningar och inga problem orsakade av snön.

Swedavia beräknar att problemen kommer att fortsätta under dagen och rekommenderar resenärer att ta det försiktigt på vägen till flygplatsen samt att hålla kontakt med sitt flygbolag för information.

Snöfallet håller i sig under måndagen och SMHI har fortsatt orange varning för snöfall i stora delar av Stockholms län samt gul varning för bland annat Skåne.

– Det är en hel del stråk med snöbyar och snöfall från Götaland och upp mot sydligaste delarna av Norrland. På en del håll är det kraftigare stråk som kan göra att det är lite extra besvärligt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Drar vidare

Under tisdagen drar snöfallet vidare norrut mot Dalarna och södra Norrland samtidigt som det försvagas.

– Sedan ser det ut som om det är lite mildare luft som i stället letar sig in över landets södra delar och på dagen i morgon kommer det att vara töväder över Götaland och troligen även östra Svealand.

Senare i veckan kommer plusgraderna att dominera i Götaland och Svealand, men med risk för halka under de kyligare delarna av dygnet.

– Jag tror att man måste tänka till och köra försiktigt på kvällen och i morgontrafiken. Det finns en risk att det kan börja frysa till under kvällarna och vara lite småhalt även in mot morgontimmarna i områden där de inte hunnit ut och halkbekämpa, säger Alexandra Ohlsson.

Boel Holm/TT

Flera tåg är inställda från Stockholms centralstation på grund av snöovädret. Bild: Jessica Gow/TT
Mer snö väntas under dagen. Här skottar en man fram bilen på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI