DET SVENSKA SKATTETRYCKET

M: Staten bör betala delar av elräkningen

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson vill se ett högkostnadsskydd för hushållens elräkningar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Moderaterna föreslår att staten betalar delar av hushållens elräkningar i vinter när elpriserna väntas skena. Det ska ske genom ett högkostnadsskydd, liknade det som i dag finns i Norge.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varnar för den största elkrisen sedan 1970-talet. För att lindra detta vill Moderaterna införa ett högkostnadsskydd för den kommande vintern.

– Vi kan inte helt skydda konsumenterna men vi kan underlätta, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).

– Man kan tänka sig att staten skulle ta 75 procent av kostnaden på allt över en krona per kilowattimme.

6 000 i månaden

Enligt hennes överslag motsvarar det ungefär 6 000 kronor tillbaka i plånboken för en familj med en villa.

– Ingen ska behöva gå från hus och hem den här vintern på grund av en elräkning, säger Svantesson.

Kostnaden för staten skulle enligt den här modellen bli 15 miljarder kronor för en tremånaders period.

Moderaterna vill finansiera detta under 2022 med att låta bli att räkna upp biståndet som sker med BNI-justeringen varje år. Pengar ska också tas från medel till arbetsmarknadspolitiska åtgärder som inte används.

För 2023 ska pengar tas från det så kallade klimatklivet, vinster från Vattenfall samt så kallade flaskhalsintäkter, eller kapacitetsavgift, vilket kräver tillstånd från EU. Det är pengar som tillförs myndigheten Svenska kraftnät när det uppstår prisskillnader mellan elområden.

Gröna avdraget

Moderaterna vill också slopa kraftvärmeskatten och att Svenska kraftnät sätter all tillgänglig kraftvärme i beredskap. Därtill vill partiet förstärka och utvidga det gröna avdraget för att göra det billigare för privatpersoner att minska sin elkonsumtion. Skattereduktionen föreslås öka för till exempel installation av värmepump och solceller.

Statsminister Magdalena Andersson är inte främmande för Moderaternas förslag.

– Vi kommer naturligtvis studera förslaget väldigt noggrant, säger hon.

– Vi har från regeringens sida visat under våren att vi är beredda att stötta hushållen under den svåra situation många har, säger Andersson, men tillägger:

– Det är viktigt att säga att vi kommer inte att kunna kompensera för varje prishöjning som nu kommer med anledning av kriget i Ukraina.

Centern säger i en kommentar att man är beredda att lyssna på alla förslag för att sänka elfakturorna för hushållen, men då måste Moderaterna också komma till förhandlingsbordet.

Regeringen bjöd tidigare i år in till energipolitiska överläggningar, som Moderaterna tackade nej till.

Tomas Lauffs/TT

Owe Nilsson/TT