SKR:s samordnare för psykiatrifrågor knivdödad i Visby

En kvinna knivdödades vid Donners plats i Visby på onsdagseftermiddagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Brott (TT)

Ing-Marie Wieselgren, 64, knivhöggs till döds i Visby på onsdagen. Hon var överläkare och SKR:s nationella samordnare för psykiatrifrågor. En 33-årig man är på sannolika skäl misstänkt för mord.

”Det är med stor bestörtning som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund”, skriver Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i skriftligt uttalande till Aftonbladet.

Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykisk hälsa på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Klockan var 13.50 när polisen larmades om att en person stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Gärningsmannen försökte springa från platsen, men knuffades till marken ett 20-tal meter bort och kunde gripas. Mannen är 33 år gammal och enligt polisen tidigare ostraffad. Han anhölls under eftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Polisens arbete fortsätter med tekniska undersökningar. Samtidigt har vi en nära samverkan med Säpo, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Oklart motiv

Det är inte känt om gärningsmannen, som enligt polisen är tidigare ostraffad, hade några politiska syften. Inte heller om offer och gärningsman hade en relation.

I Aftonbladet och Expressen förekommer uppgifter om att 33-åringen har kopplingar till nazistiska NMR, men det är inget Fredrik Persson vill kommentera.

– Vi är alldeles för tidigt i utredningen, och en del i utredningen är givetvis att kartlägga både offer och gärningsman, säger han.

Polisen har under eftermiddagen och kvällen samlat in vittnesuppgifter, inventerat filmmaterial och genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen. Den polisiära närvaron i centrala Visby kommer att vara fortsatt förhöjd.

TT: Betraktar ni det här som ett enskilt dåd, eller finns det risk för att fler kan vara i farozonen?

– Vi har gjort bedömningen att händelsen är isolerad, men jag kan inte garantera att ett dåd inte inträffar någon gång. Men vi har vidtagit säkerhetsåtgärder och fortsätter driva Almedalskommenderingen enligt de planer vi gjort upp, säger Fredrik Persson.

Tyst minut

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skulle ha hållit en presskonferens i en närliggande lokal bara minuter efter knivattacken. Hon var på väg upp på scen när hon stoppades av sina livvakter. Pressträffen ställdes därefter in.

Under sitt Almedalstal på onsdagskvällen tog Lööf upp händelsen.

– I kväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. Det är en plats för samling och eftertanke, sade hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade dådet i samband med ett besök på Skara sommarland:

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner.