DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Kvinna knivhuggen i centrala Visby

En person har attackerats vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Räddningstjänst och polis på plats. Bild: Henrik Montgomery/TT

En kvinna har attackerats i centrala Visby. Hon är allvarligt skadad. En man är gripen och en förundersökning om mordförsök har inletts.

Klockan 13.50 på onsdagen fick polisen larm om att en person stuckits med kniv vid Donners plats.

Enligt TT:s fotograf fick den skadade kvinnan hjärt- och lungräddning hela vägen in i ambulansen. Allvarligt skadad vårdas hon nu på sjukhus.

– Just nu håller vi på att fastställa identiteten på den skadade kvinnan, men jag har inte delgivits de uppgifterna i nuläget, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen.

Vid 17-tiden har polisen ännu inte kunnat identifiera kvinnan.

– Vi är på väg att identifiera henne men det är inte hundraprocentigt än, säger Ola Österling.

Oklart motiv

Enligt vittnen på platsen attackerades kvinnan vid en uteservering.

– Det förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter, säger ett ögonvittne till TT.

Polisen kan inte svara på om attacken har någon politisk koppling eller om den skadade är politiker. Motivet är också okänt. Och inget tyder enligt polisen på att det finns fler gärningsmän.

Man samlar nu in vittnesuppgifter, genomför en teknisk undersökning och inventerar kameramaterial.

Almedalsveckan är i full gång och Centern meddelar att partiet ställer in en presskonferens som skulle ha hållits i en närliggande lokal under eftermiddagen. Det är oklart om någon ny hålls före partiledare Annie Lööfs planerade tal klockan 19. Enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl är så vitt känt ingen i C drabbad.

– Vi håller på att kolla upp och räkna in alla, precis som många andra tror jag i Almedalen just nu. Men so far har vi inte fått något dåligt besked, säger han.

Annie Lööf stoppad

Annie Lööf skulle precis gå upp på scen när hon stoppades av sina livvakter. På Twitter skriver hon själv: "Omskakande att en kvinna har blivit knivhuggen i centrala Visby. Mina tankar finns hos kvinnan och hennes närstående. Ett fruktansvärt dåd."

Region Gotland och Svenska kyrkan har öppnat domkyrkan för samtalsstöd till de som är oroliga, uppger verksamhetsledaren för Almedalsveckan Mia Stuhre. Hur Almedalsveckan påverkas är oklart.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar dådet i samband med ett besök på Skara sommarland:

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner. Det är viktigt nu naturligtvis att polisen kan utreda vad som har skett.

Donners plats är avspärrad för alla fordon förutom polis och räddningstjänst.

– Den kommer att vara avspärrad säkerligen hela det här dygnet, säger Ola Österling.