DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Friskole-vd och S-politiker: ”Sanslös debatt om friskolorna”

Anita Westerberg är förvånad över hur regeringen argumenterar kring friskolor. Bild: Privat, Björn Larsson Rosvall / TT

Anita Westerberg är vd för friskolan Hudikskolan och tidigare S-politiker i Hudiksvall. Hon tycker att debatten om den svenska skolan gått överstyr. Inte minst är hon förvånad över hur regeringen argumenterar kring friskolor. ”Att ministrar hasplar ur sig rena lögner är oförståeligt”, säger hon.

– Debatten om friskolorna är helt sanslös. Det är ju inte så att den svenska skolan inte har problem som vi behöver ta tag i, men i debatten låter det som att lösningen på problemen är att lägga ned 15 procent av landets skolor, säger Anita Westerberg.

– Det finns ju superbra skolor som är både kommunala och friskolor och det finns sämre skolor av båda slag. Men det är lättare för Skolinspektionen att lägga ned en friskola som inte fungerar medan en kommunal skola är svårare att lägga ned, fortsätter hon.

Anita Westerberg, vd Hudikskolan.

”Mitt parti tror att det är en valfråga”

Anita Westerberg är socialdemokrat och har haft politiska uppdrag för S lokalt, men när det kommer till skolpolitiken förstår hon inte hur det egna partiet resonerar.

– När vårt parti en gång bildades så drev vi, tillsammans med den större arbetarrörelsen, ett gemensamt projekt som tog sikte på att alla svenskar skulle ha rätt till både utbildning och en rikare fritid.

Hon menar att det var ett ”superlyckat” projekt.

– Svenskarna är idag ett utbildat och bildat folk. Då tycker jag att man också ska få lov att välja skola till sina barn. Det är Sveriges föräldrar kapabla att göra, säger Anita Westerberg.

Hon grubblar över de höga tongångarna i friskoledebatten och hur Socialdemokraterna resonerar i frågan.

– Ibland tror jag att mitt parti tror att det här är en valfråga. Men problemet är att man inte nöjer sig med att ha en åsikt och argumentera utifrån den, utan att man rent av hittar på saker, säger Anita Westerberg.

Hon tycker att det är märkligt att ministrar, som utbildningsminister Anna Ekström, använder exempel som att ”folk sätter barn i skolkö redan från BB”.

– Hur många skolor tror de att det här gäller? Vi har inte ens kö till alla våra årskurser, säger Anita Westerberg.

Att göra köer som finns i Stockholms innerstad till ett jätteproblem för hela Sverige är konstigt, anser hon. Liksom att det är märkligt när S försöker skylla hela segregationsproblematiken på friskolorna.

”Regeringen borde styra upp skolor som inte fungerar”

Anita Westerberg menar att regeringen istället borde fokusera på att på allvar styra upp skolor som inte fungerar.

– Det har ju satsats miljarder på olika ”problemskolor” och inte har det blivit bättre för det. Ibland har det till och med blivit sämre.

Det handlar inte bara om de ekonomiska aspekterna, enligt Anita Westerberg.

– Man måste göra rätt saker med resurserna, säger hon.

Anita Westerberg menar att den hårdföra debatten om, eller snarare mot friskolor, inte är något som hon känner igen på lokal nivå.

– Jag upplever inte att den här hätska debatten förekommer lokalt, varken bland partierna eller i media. Framförallt inte det här att man, som ministrarna gör, hasplar ur sig rena lögner emellanåt bara för att befästa sina ståndpunkter.

TN/TT: ”S vill avskaffa kötid till friskolor – "Leder till ökad segregation”