DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Svensk och finsk ansökan lämnas in på onsdag

Statsminister Magdalena Andersson (S) tar emot Finlands president Sauli Niinistö i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Finland och Sverige kommer gemensamt att lämna in ansökan om Natomedlemskap på onsdag.

Vi är överens om att gå hand i hand genom hela den här processen, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Finlands president Sauli Niinistö befinner sig på statsbesök i Sverige. Det sker samtidigt som både Sverige och Finland är på väg in i försvarsalliansen Nato.

– Jag är glad att vi har valt samma väg, och att vi kan göra det tillsammans, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam pressträff med Niinistö.

– Ett medlemskap i Nato stärker säkerheten i Sverige men också i Östersjöregionen, och att vi gör det tillsammans med Finland gör att vi kan bidra till säkerhet i norra Europa.

Snabb ratificering

Sauli Niinistö hoppas på en snabb ratificeringsprocess av de finska och svenska medlemsansökningarna.

– Vi hoppas att alla medlemsstater ger oss sitt starka stöd, vi ser fram emot att underteckna anslutningsprotokollen med det snaraste och sedan hoppas vi på en snabb ratificering i de nationella parlamenten, sade han i ett tal i riksdagen tidigare på dagen.

Men uttalandena från Turkiet innebär en gemensam utmaning.

– Uttalandena från Turkiet har under de senaste dagarna mycket snabbt ändrats och hårdnat. Men jag är säker på att vi, med hjälp av konstruktiva samtal, kommer att lösa situationen, sade han.

I skuggan av ett brutalt krig

Vi håller på att ta historiska steg tillsammans, konstaterade Niinistö i talet.

– Kontakten mellan våra statsledningar har knappast någonsin varit så nära som nu. Vi har talat med varandra nästan varje vecka.

Niinistö framhöll ändå att det är i skuggan av ett brutalt krig som de gemensamma stegen tas.

– December förra året markerade början på ett händelseförlopp som revolutionerade vår säkerhetspolitiska miljö. Det tvingade oss att ompröva vår säkerhetspolitik.

Rysslands storoffensiv gjorde det klart att Ryssland än en gång är redo att använda sina väpnade styrkor i sitt närområde för att nå sina mål.

– Den främsta säkerheten i även i denna situation är vårt eget starka försvar. Våra starka och stabila samhällen står sig nog, sade han.

Sofie Fogde/TT