DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Linde: Finlands beslut har stor betydelse

Utrikesminister Ann Linde (S) Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar att Finlands Natobeslut har en väldigt stor betydelse för Sverige.

– Att stå still när något sådant här händer är inte möjligt, säger hon till TT.

Linde kommenterade beskeden från Finlands president och statsminister om att de anser att Finland bör blir medlem i Nato.

Linde uppger att den svenska regeringen "tagit höjd" för att Finland går med i Nato i sina överläggningar. Hon hänvisar bland annat till den säkerhetspolitiska analys som presenteras på fredag.

På söndag ska de svenska Socialdemokraterna ta beslut i Natofrågan.

– Sedan kommer regeringen i närtid, utifrån den säkerhetspolitiska analysen, att fatta sitt beslut, säger Linde.

Är sårbara

TT: Blir inte Sverige väldigt sårbart om bara Finland går med i Nato?

– Det är något vi analyserat i rapporten som presenteras i morgon, säger Linde.

Hon pekar på att Finland i sina analyser bedömt att det nuvarande försvarssamarbetet med Finland skulle behöva förändras om länderna hamnar på olika linjer.

Enligt den finländske presidenten bör Finland gå med i Nato "utan dröjsmål".

TT: Är det ett tecken på att det finns risker med nuvarande situation?

– Det är ju så att osäkerheten ökar vår sårbarhet och det är som statsministern sagt, inget alternativ att stå still när det skett en så stor förändring i vårt närområde, säger Linde.

Hon pekar på att Ryssland angripit ett demokratiskt , alliansfritt grannland och utfört kriget med krigsbrott och oerhörd grymhet.

– Det är ju det här som gör att vi är sårbara och vi vill minska den sårbarheten och därför kommer vi att fatta ett beslut i närtid.

På en vecka?

TT: Så vi kommer inte att kunna ha samma (säkerhetspolitiska linje) som i dag?

– Att stå stilla när något sådant här stort händer, både när det gäller Rysslands invasion och Finlands beslut, det är inte möjligt att ha exakt samma, säger Linde.

Om Sverige skulle ansöka om Natomedlemskap så tror Linde att anslutningsprocessens första skede kan gå väldigt fort.

– Vi har förberett allt för att ha full handlingsfrihet, vilket gör att själva processen, om vi uppfyller kriterierna, kan gå väldigt fort. En dag är kanske snabbt, men någon vecka eller så.

På den tiden skulle även anslutningsförhandlingarna kunna klaras av, enligt Linde. Det som kommer att ta tid är ratificeringen i alla 30 länder av det protokoll till Natofördraget där det står att Sverige blir medlem.

Hultqvist inte förvånad

– Men vi har ingen anledning att tro att vi inte skulle välkomnas, men vi vet att det alltid kan hända något under en ratificeringsprocess, säger Ann Linde.

Försvarsminister Peter Hultqvist är inte förvånad.

– Jag hade förväntat mig detta, det är den bild jag har haft av den debatt som har förts i Finland. Det här har självklart också en betydelse och påverkan på vårt svenska beslut, säger han till SVT.

– Det är klart att det är ett viktigt besked och det har varit en viktig process som har skett i Finland, där har ju både presidenten och statsministern klargjort sin ståndpunkt och det är klart att det kommer med i vår beslutsprocess, säger han

Hultqvist vill inte kommentera om Finlands beslut nu gör att Sverige lutar mer åt ett ja till Nato.

– Vi fattar ett svenskt beslut utifrån svenska analyser och svenska förhållanden men det är självklart så att ett finskt ställningstagande av det här slaget är någonting som vi också måste räkna in i vår samlade analys och vår bedömning av hur vi ska gå vidare, säger han.

"En unik händelse"

Centerledaren Annie Lööf säger i en skriftlig kommentar:

"Finland visar vägen. Ett historiskt besked från Niinistö och Marin i dag om finskt Nato-medlemskap. Omvärldens blickar vilar nu på Sverige och Finland. Sverige behöver gå hand i hand med Finland för att stärka tryggheten och säkerheten i Norden och Östersjöregionen."

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att Finlands besked är både väntat och "väldigt välkommet".

– Nu har Finland fattat precis det beslut som vi trodde, och det är bara att understryka att vi både kan och bör fatta precis samma beslut i Sverige, i samma breda enighet också. Så fort Socialdemokraterna är klara med sin process på söndag skulle vi kunna ha en mycket bred svensk enighet, säger han till TT.

– Det vore en unik händelse i en mycket speciell tid, bra både för Sverige och Nato.

Kristersson hoppas på en snabb eventuell ansökningsprocess.

– När vi är eniga om detta tycker jag att vi ska gå i takt med Finland, att vi fattar de formella besluten så att vi kan lämna in det samtidigt.

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT

Joakim Magnå/TT