DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Baudin: S Natobeslut kommer på söndag

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S). Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Socialdemokraterna kommer att fatta beslut den 15 maj om hur partiet ställer sig till ett Nato-medlemskap. Det säger partisekreterare Tobias Baudin vid en pressbriefing.

– Vi har landat i att vi kommer att fatta beslut den 15 maj om vår säkerhetspolitiska linje, säger Tobias Baudin.

Tidigare har beskedet från partiet varit ett beslut i Natofrågan skulle kunna komma på söndag, men nu är det alltså beslutat att det blir så.

Den 12 maj ska Finlands president Sauli Niinistö ge besked om sin syn på Natomedlemskap och den 14 maj har Socialdemokraterna i Finland extra partifullmäktige och fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

Detta framhåller Baudin som ett skäl till valet av tidpunkt för de svenska Socialdemokraternas besked.

– Det finns fördelar med att hålla jämn takt med vårt grannland och nära samarbetspartner, säger han och fortsätter:

– Det är bättre att fatta beslutet nu på söndag än att vänta en dryg vecka till. Vi kan fatta ett välgrundat beslut på söndag.

Fakta

9,10,12 maj – Socialdemokraterna har "dialogsamtal" för medlemmarna om säkerhetspolitiken.

12 maj – President Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.

13 maj – Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).

14 maj – Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

14 maj – Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.

15 maj – Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ett beslut kommer också då.

17–18 maj – President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.

24 maj – Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.