ELKRISEN

Här är svenska bolagen som driver Europas batterirevolution

Det svenska företaget Flower är ett exempel har nyligen tagit in 100 miljoner euro i nytt kapital för att expandera i Europa. Bild: Merlin & Metis, Flower International, Mostphotos

Svenska företag är i frontlinjen i Europas batterirevolution. Ett exempel är Sweco som är med och utvecklar en batterianläggning i Belgien som kan lagra fyra timmars kontinuerlig elförsörjning. ”Det motsvarar i princip en mindre kärnkraftsreaktor i effekt”, säger analytikern Christian Holtz till TN.

Batterilagring håller på att etablera sig som en central komponent i Europas omställning till ett elsystem baserat på förnybar energi.

Drivande i utvecklingen är de snabbt sjunkande kostnaderna och den stigande efterfrågan på systemflexibilitet och balansering av elsystemet.

AI-sammanfattning

Svenska aktörer växer snabbt inom batterilagring i Europa.

Bolaget Flower expanderar med ny finansiering på 100 miljoner euro.

Vattenfall utökar satsningen med storskaliga batterianläggningar i flera länder.

Större batteriparker ger lagringskapacitet som motsvarar en mindre kärnreaktor.

Nya batterisystem öppnar dörren för fler intäktsmöjligheter på energimarknaderna.

Utvecklingen drivs av sjunkande kostnader och ett ökat behov av flexibilitet i elsystemet.

Läs mer

Tar in 100 miljoner

Här ligger flera svenska företag i framkant.

Svenska Flower är ett exempel. Företaget bildades för några år sedan och har snabbt expanderat inom området. Bolaget har nyligen tagit in 100 miljoner euro i nytt kapital.

”2024 har varit ett avgörande år för oss, med förvärvet av Sveriges största batteripark och flera nya strategiska partnerskap”, uppgav John Diklev, vd och grundare, i samband med det.

John Diklev, vd och grundare av svenska Flower. Bild: Pressbild

Kapitalet ska användas för expansion i Europa, med planerad närvaro i bland annat Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Nederländerna och Belgien under 2025–2026, berättade John Diklev.

”Värdefullt flexibelt tillskott”

Även statliga Vattenfall ökar sin aktivitet på marknaden. Bolaget planerar till exempel att etablera upp till 1,5 gigawatt extern batterikapacitet i Tyskland, Sverige och Nederländerna under de kommande åren.

”Vi fokuserar alltmer på storskaliga batterier från andra marknadsaktörer, som Vattenfall skriver fasta avtal med och sköter som om de vore egna anläggningar, säger Daniel Schwarz, chef inom Vattenfalls energilagringsprogram.

Nyligen tecknade Vattenfall ett avtal med energiföretaget Return om att driva och optimera en batteripark med en effekt av på 50 megawatt och en lagringskapacitet på 100 megawattimmar, det vill säga 2 timmar.

– På en alltmer volatil elmarknad kommer det storskaliga batteriet från Return ge oss ett värdefullt, flexibelt tillskott till vår växande portfölj av förnybar elproduktion, konstaterade Honey Duan, ansvarig för externa batterilagringssystem på Vattenfall.

”En kärnreaktor i effekt”

De senaste åren har marknaden för batterisystem främst varit inriktad på att leverera snabba stödtjänster till Svenska kraftnäts marknad. Dessa batterisystem har haft en uthållighet på en timme.

Nu kommer allt fler batterisystem med en lagringskapacitet på 4–6 timmar ut på marknaden.

Det svenska teknikkonsultbolaget Sweco deltar till exempel i utvecklingen av en batterianläggning i Belgien tillsammans med Giga Storage.

Anläggningen får en effekt på 700 MW och lagringskapacitet på 2 800 MWh – motsvarande fyra timmars kontinuerlig elförsörjning.

– Det motsvarar i princip en mindre kärnkraftsreaktor i effekt, säger Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metis.

Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metis.

Liknande initiativ märks i Storbritannien och Kina. I Devon har Statera Energy fått tillstånd att bygga en batterianläggning på 290 MW/1 740 MWh, vilket motsvarar 6 timmars elförsörjning som planeras att tas i drift 2027.

Större batterikapacitet öppnar också dörren till fler intäktsmöjligheter.

Flera användningsområden

Många affärsmodeller är fortfarande kopplade olika stödtjänstmarknader – alltså där aktörer budar in kapacitet för att hålla frekvensen i elsystemet.

– Tvåtimmarsbatterier är mer användbara än entimmarsbatterier på exempelvis dagen före-marknaden och intradagsmarknaden, där volymerna är större och mindre mättade än FCR-marknaderna med lägre krav på uthållighet, konstaterar Christian Holtz.

– I områden med hög solproduktion skapas också ekonomiska incitament att ladda upp under natten och mitt på dagen och ladda ur vid morgon- och kvällstoppar, vilket gör längre lagring lönsam. På så sätt kan den så kallade ”ankkurvan” jämnas ut, fortsätter han.

Han pekar också på mFRR-marknaden (en stödtjänst som kräver längre uthållighet) som ett område där batterier kan spela en större roll framöver.

Utöver energimarknaderna blir batterier också ett verktyg för systemtjänster.

– Operatörer efterfrågar funktioner som mothandel och tillgång till reaktiv effekt, vilket är avgörande för att upprätthålla spänningsnivåerna i elnätet, säger Christian Holtz.

Kommuner kan också använda batterier för att tillfälligt täcka ett effektbehov, konstaterar han.

– I lokalnät, till exempel i kommuner med begränsade abonnemang mot överliggande nät, kan batterier ta den rollen och där med undvika övertrasseringskostnader.

Kina leder utvecklingen. Nyligen konstaterade landets motsvarighet till Energimyndigheten att landets installerade kapacitet för ny energilagring hade ökat till 73,76 GW/168 GWh i slutet av 2024, vilket är en tjugofaldig ökning från slutet av 2021.