KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Så möter företaget nya kravet på cirkularitet

Under Malmöfestivalen genomförde Duni en modell där flergångsförpackningar samlades in och transporterades till en anläggning för att diskas. Bild: Johan Nilsson/TT

Från 2025 måste företag som serverar fler än 150 personer om dagen erbjuda möjligheten att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl. Nu satsar företaget Duni på en helt cirkulär affärsmodell till 2030. "Vi behöver vara innovativa”, säger Erland Riis Lavsen, chef för cirkularitet, till Aktuell Hållbarhet.

Under Malmöfestivalen i år testade Duni ett system där mat-och dryckesförpackningarna samlades in och diskades efter användning. Projektet blev lyckat, men Erland Riis Lavsen varnar också företag för att ha en övertro på snabba lösningar inom cirkularitet.

– Att tro att man från en dag till en annan kan gå över till en fullt cirkulär affärsmodell är inte realistiskt. Men man kan ta rätt steg på resan mot cirkularitet. Man kan börja med konkreta lösningar som att samla ihop, säkerställa att material blir återanvänt och välja produkter med låg miljöpåverkan, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Aktuell Hållbarhet: Duni storsatsar cirkulärt – det här är utmaningarna