KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Forskare: Sverige får fortfarande världens tuffaste klimatmål
Experter varnar för slagsida i debatten när en utredning väntas föreslå att Sverige överger sina nationella klimatmål för att i stället ansluta sig till EU:s nya klimatprogram. ”Sverige kommer fortfarande att ha ett av världens tuffaste klimatmål”, säger forskaren Johan Nyström till TN.
Den svenska regeringen tillsatte i somras en utredning för att undersöka hur den svenska klimatlagstiftningen kan anpassas till EU:s klimatpolitik. Professor John Hassler presenterar den 17 oktober sina slutsatser och han tros bland annat föreslå att Sverige slopar sina nationella klimatmål för att istället gå med i EU:s nya klimatpaket Fit for 55. Han har tidigare kritiserat Sveriges självpåtagna mål för till exempel transportsektorn, framför målen i Fit for 55. Kritiken har inte låtit vänta och flera debattörer argumenterar för att inte slopa de nationella målen.
Men experter varnar för att debatten riskerar att kantra när de mest radikala debattörerna överdriver konsekvenserna.
– Jag är orolig för att den bilden kommer att dominera klimatdebatten. Det är inte så att vi kastar in handduken i klimatpolitiken bara för att vi överger de nationella klimatmålen, som en del debattörer hävdar. Min poäng är att även med EU:s program så kommer Sverige fortfarande att ha ett av världens tuffaste klimatmål, säger forskaren Johan Nyström, Nyfou.
Marginella skillnader i ambition
De svenska nationella klimatmålen ligger en bit högre än EU:s mål. Men Johan Nyström och flera andra experter menar att med Fit for 55 blir skillnaderna högst marginella.
– EU är den region i världen som har de tuffaste klimatmålen och inom EU har Sverige det tuffaste betinget på minskade utsläpp. Det måste man ha med sig i den här diskussionen, säger Johan Nyström.
Konjunkturinstitutet har också i en rapport konstaterat att EU med sin nya klimatstrategi kommit ikapp Sveriges ambitioner.
– När nu EU skärpt sina mål tycker vi att det är läge att diskutera om vi behöver ändra våra mål. Varför ha egna svenska mål om det är lika stora krav inom EU? Detta borde tas upp till diskussion. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats, säger Svante Mandell, miljöekonomisk chef på Konjunkturinstitutet, till TN.
Blir mer kostnadseffektivt
Per Kågeson, fristående transportmedelsforskare, är inne på samma spår.
– EU:s ambitionsnivå har höjts sedan de svenska målen fastställdes. Om man ser det övergripande så är skillnaden så liten att det inte spelar någon större roll. Därför tror jag att det vore klokt att inte längre upprätthålla våra nationella mål, säger han till TN.
Per Kågeson menar att det blir mer kostnadseffektivt om Sverige följer EU:s nya klimatstrategi.
– Det blir bara krångligt för alla inblandade att jobba mot olika nationella mål. Jag ser framför allt inga påtagliga nackdelar med en EU-anpassning av klimatmålen, säger han.
Handel med utsläppsrätter effektiv metod
Ett annat förslag som väntas komma från John Hasslers utredning är att Sverige borde börja handla med utsläppsrätter enligt EU:s så kallade ESR-kvoter. Systemet innebär i korthet att länder där ytterligare utsläppsminskningar är dyra, som i Sverige, betalar andra länder, där ytterligare utsläppsminskningar är billigare, för att minska sina utsläpp mer. Svante Mandell menar att handel med ESR-kvoter är en effektiv metod. Utsläppen blir precis lika stora som utan handel, men den totala kostnaden blir lägre.
– Om vi behåller de nationella miljömålen kan vi rimligen inte utnyttja möjligheten att handla utsläppsrätter med andra medlemsstater. Handel kan hålla nere kostnaderna genom att utsläppsminskningarna genomförs där de är som billigast. Klimatet bryr sig inte var utsläppsminskningarna sker, säger Svante Mandell.
Johan Nyström ser gärna att den svenska regeringen så tidigt som möjligt sluter avtal med länder om ESR-kvoter. Tyskland har exempelvis redan börjat teckna avtal. Han menar att Fit for 55 är ett effektivt klimatprogram och är kritisk mot förespråkare som propagerar för att Sverige borde sätta ribban ännu högre.
– Det skulle alltså innebära att vi går längre än världens tuffaste klimatpolitik. Men det kommer att bli väldigt dyrt för oss och bara ge marginella klimatvinster. En internationell klimatpolitik är alltid effektivare än en nationell. Man uppnår målen till en billigare penning och det är bra. Det finns inget självändamål att göra det dyrt, säger Johan Nyström till TN.