SVERIGES ENTREPRENÖRER
Efter EM-silvret: Så vill de förändra jordbruket med alger
Med mikroalger odlade på avloppsvatten vill UF-trion ersätta konstgödsel – och sänka Sveriges utsläpp på köpet. "Innebar en jävla massa arbete, men det har förändrat vårt liv", säger företagets vd Charlie Arby till TN.
Produktion och användande av konstgödsel beräknas stå för fem procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Att lyckas ersätta det skulle alltså kraftigt kunna sänka Sveriges klimatpåverkan.
UF-företaget Gralg vill ersätta konstgödsel med mikroalger odlade på näringsrikt avloppsvatten för att sänka Sveriges utsläpp.
Affärsidén bygger på att algerna tar upp näringsämnen ur reningsverkens vatten och samtidigt binder koldioxid från luften.
Grundarna utvecklade konceptet med stöd av forskare och tester på Ryaverket i Göteborg.
Gralg vann SM i Ung Företagsamhet och tog EM-silver i Italien med sin hållbara gödselidé.
Trots studier, jobb och lumpen planerar trion nu för storskaliga tester och fortsatt utveckling av sin algbaserade gödselprodukt.
Och det är precis vad UF-företaget Gralg har hittat en lösning för. Idén är att odla mikroalger i utgående vatten från reningsverk som har förhöjda värden av näringsämnen. På så sätt tas näringsämnena som redan finns i systemet tillvara på. Samtidigt binder algerna koldioxid från luften vilket skapar ett gödsel med ett negativt nettoutsläpp.
– Det var en bit in i oktober under UF-kursen som vi satt en kväll och funderade och då kläckte vi idén. Vi hade många olika spår, alltifrån att producera fendrar till att importera delikatesser från Italien. Men vi ville göra skillnad på riktigt, säger Gralgs vd Charlie Arby och fortsätter:
– Vi visste att jordbruket stod för en stor del av klimatutsläppen. Några år innan hade jag fastnat för mikroalger och att de är en av de mest snabbväxande organismerna vi har. Och då började vi fundera om de inte gick att använda i gödsel, eftersom till exempel tång redan används i gödsel.
Fick ändra idé
Tillsammans med vännerna Emmy Berggren, Magnus Lissbrant och Arvid Distner, som alla gick Naturprogrammet på Donnergymnasiet i Göteborg, började de utveckla affärsidén.
Först behövde de komma på hur algerna skulle få de näringsämnen de behöver för att kunna växa. Svaret blev vatten från reningsverk, eftersom de innehåller ämnena naturligt, och därmed också gör hela processen cirkulär.
Sen gällde det att validera att deras idé faktiskt går rent tekniskt. De tog kontakt med en av Sveriges ledande forskare på alger, professorn Angela Wulff, och fick tummen upp.
Det sista steget var att faktiskt testa processen. Efter ett samarbete på Ryaverket i Göteborg stod Gralg UF med sin första burk odlade alger i slutet av november.
– Sen insåg vi att det krävs betydligt större volymer än vad vi kunde få fram under vårt UF-år. Så vi gick från att tro att vi skulle producera kilovis med gödsel och sälja det till jordbrukare till att i stället göra UF-företaget till ett proof of concept. Det var en hård smäll för oss, säger Emmy Berggren och fortsätter:
– Men vårt mål var fortfarande att byta ut konstgödsel och förändra marknaden. Det ändrades inte för att vi fick en motgång.
Vann EM-silver
Motgången till trots fanns det gott om folk som var imponerade av idén.
Gralg fick under våren in en rad sponsorer och samarbetspartners. Och när det var dags för SM i Ung Företagsamhet 2024 slutade de högst upp på prispallen.
Något som gjorde att företaget även fick tävla i UF-EM i Italien, där de kammade hem en silvermedalj.
– Det var en helt otrolig resa att få åka dit och representera Sverige. Vi fick framföra vår affärsidé på engelska inför en internationell jury och representanter från stora företag. Vi kommer alltid att se tillbaka på det med glädje och det finns många lärdomar vi tar med oss, säger Magnus Lissbrant och tillägger:
– Men vi är tävlingsmänniskor så jag vill vara tydlig med att vi såg det som en förlust när danskarna vann.
”Förändrat vårt liv till det bättre”
Gralg lever vidare men är just i en lågintensiv period. Charlie Arby gör lumpen, Emmy Berggren pluggar och Magnus Lissbrant jobbar heltid.
Men målet att ställa om marknaden för gödsel är långt ifrån död. Till sommaren planerar trion att fortsätta testa hur de kan producera alger i större skala. De har kontakt med en rad olika jordbruksföretag och organisationer som är intresserade av produkten, och är med i en ansökan för ett forskningsprojekt kring algerna.
Gralgs tre tips till UF-företag
- Ta reda på så mycket information du kan och be om hjälp. Och våga tänk stort.
- Fokusera på själva företaget, inte någon enskild tävlingskategori. Så länge du fokuserar på företaget och att utveckla det så bra som möjligt så kommer det även gå bra i tävlingarna.
- Ha kul. Starta inte ett företag du inte vill starta, utan gör någonting som är roligt.
Att få driva ett UF-företag har betytt mycket både på det personliga och entreprenöriella planet för gänget bakom Gralg.
– För mig var det inte att starta själva företaget som har varit det viktigaste. Det värsta jag vet är att prata inför folk och har alltid försökt undvika det. Att då helt plötsligt stå på en sen inför 2 000 personer och presentera vårt företag har utvecklat mig otroligt mycket, säger Emmy Berggren.
– Jag har alltid haft tanken på att driva företag sen jag var liten, och det här var en stepping stone in i den världen. Och även om man inte vill bygga företag så ger det väldigt mycket att bygga de entreprenöriella egenskaperna som att kunna ta initiativ och ha ett driv, säger Magnus Lissbrant.
Charlie Arby trodde inte att valet av UF-kursen på gymnasiet skulle få en så stor inverkan på hans liv som det gjorde.
– Jag har haft en massa idéer på företag längre men aldrig haft ett forum för dem. Så valde vi den här kursen där hela målet är att starta ett företag, och det var en otrolig katalysator. Det är ett format där du får rådgivning och stöttning från en massa olika människor. Valet vi gjorde innebar en jävla massa arbete, men det har förändrat vårt liv till det bättre, avslutar han.