SVERIGES ENTREPRENÖRER

Experten tipsar: Så lockar entreprenörer till sig kapital

Julia Delin, vd SSE Ventures Bild: Henrik Björkman

Att få in kapital kan vara avgörande för om ett företag lyckas eller inte. På Breakit listar Julia Delin, vd på SSE Ventures, fem saker du som entreprenör måste ge svar på för att få investerare att ge dig kapital.

För det första måste en startup lösa ett problem som är tillräckligt viktigt för den potentiella kunden, menar Julia Delin.

”Försök inte lösa flera problem samtidigt, välj ett som kan skapa stor påverkan och testa det mot kunderna”, skriver hon.

För det andra måste man vara beredd att byta lösningar på problemet, även om det innebär att man tappar sina första kunder. Helst ska man lansera så fort som möjligt, för att sedan utvärdera och därefter förändra eller bygga ut produkten, skriver Julia Delin. Dessutom menar hon att man måste kunna visa att kunderna är beredda att betala för din produkt.

För det fjärde skriver Julia Delin att man måste visa att man kan skala upp affärsmodellen och visa att ju fler kunder man får, desto fler kan man attrahera. Till sist pekar hon på att man måste kunna visa att ens team håller ihop i både med-och motgångar

”En av de allra viktigaste delarna i en startup för en investerare är teamet. Är entreprenörerna tålmodiga, uthålliga och drivna kommer det vara mycket lättare att ta sig an utmaningar på vägen”, skriver hon.

Breakit: Julia Delin: 5 hypoteser alla entreprenörer behöver validera för en investerare