SVERIGES ENTREPRENÖRER

Stjärninvesteraren: Jag har en impact på näringslivet

Deqa Abukar Bild: Privat

Hon har varit med och startat över 250 bolag, är utsedd till en av Europas mest inflytelserika personer under 30 år och har rest över 20 miljoner i kapital. Men fokus på Järvaområdet är Deqa Abukar investeraren som hittar entreprenörer där ingen annan gör. ”Jag har en impact på det svenska näringslivet”, säger hon till TN.

Deqa Abukar, vd och grundare av inkubatorn Bling, har under våren blivit erkänd av Forbes som en av Europas 30 mest inflytelserika personer under 30 år.

– Det känns jättebra. Det är ju verkligen en prestigefylld utmärkelse. Entreprenörskap är ett internationellt språk och det är kul att få den uppmärksamheten och utmärkelsen internationellt, säger Deqa Abukar till TN.

– Sen gillar jag inte ord som förenklar saker, vad betyder egentligen ”inflytelserik”? Men jag tror absolut att jag har en impact på det svenska näringslivet.

Resan började 2014 när en då 20-årig Deqa Abukar grundade Bling Startup, tillsammans med Adnan Yousuf. Tanken med den ideella organisationen var att demokratisera entreprenörskap; att ge människor med olika bakgrunder förutsättningar att nå sin fulla potential, med utgångspunkt från Järvaområdet.

”Att vara optimistiskt, lösningsorienterad och kreativ är egenskaper som bidrar till ett bättre samhälle”

Bling ville testa om entreprenörskapsanda kan bidra till en positiv förändring i samhället, och anordnade därför föreläsningar, skapade lokala förebilder, utbildade och gjorde allt de kunde för att förmedla den kunskap och det nätverk som de besatt. Allt för att uppmuntra till just entreprenörskap.

– Trots att Järva är ett väldigt industrialiserat område med stora bolag så finns det ett gap mellan lokalbefolkningen och bolagen. Entreprenörskap är absolut inte närvarande. Men om du åker in till innerstan så finns det en kreativ hub var hundrade meter, säger Deqa Abukar.

– Om vi kan få fler människor att tänka som entreprenörer är det en vinst bara i sig. Att vara optimistiskt, lösningsorienterad och kreativ är egenskaper som bidrar till ett bättre samhälle, oavsett om man sen startar bolag eller inte.

Allt detta skedde på sidan av vanligt jobb och familjeliv. Möjligheten att växla upp på allvar var när innovationsmyndigheten Vinnova valde att finansiera en del av verksamheten 2017. Året efter gjorde Tillväxtverket samma sak.

– Med den finansieringen så börjar vi strukturera organisationen men också våga tänka långsiktigt, och vi kunde jobba heltid med projektet, säger Deqa Abukar.

Kapital nyckel för många företag

Grundbulten i Bling är att ge människor kostnadsfri rådgivning året om för att möjliggöra kreativitet. Men efter några år insåg Deqa Abukar att i de socioekonomiskt utsatta områden fanns något mer som saknades utöver kunskap och ett nätverk; kapital.

Många av de entreprenörer som Bling hjälpt fick inga investeringar och kunde inte få banklån. En granskning från Breakit 2021 visade att 70 procent av investeringskapitalet i startups hamnade i Stockholms innerstad, endast 0,81 procent hamnade i förorten.

För att komma till bukt med problemet startade Deqa Abukar tillsammans med Breakit-grundaren Stefan Lundell investeringsprogrammet Shift. Målet var att koppla ihop investerarna runt Stureplan med ortens vassaste entreprenörer. Programmet blev en succé: över tio miljoner kronor investerades och Deqa och Stefan belönades med stora Journalistpriset 2021 som ”Årets förnyare”.

Deqa Abukar och Stefan Lundell vinner kategorin Årets Förnyare 2021 för "Shift" när Stora Journalistpriset delas ut på Bonniers Konsthall i Stockholm . Bild: Jessica Gow/TT

Nu har Deqa Abukar dessutom startat en egen fond som en del av Bling. Pengarna investeras i bolag med diversifierade grundarteam, främst för att Deqa Abukar tror på affärsnyttan i det. Hittills har hon rest 20 miljoner kronor och investerat i tre olika bolag, men det är bara början.

– Grunden i Bling är den ideella föreningen, och där har vi expansionsplaner. Den kan ju implementeras i Danmark eller Norge, eller i Sverige utanför Stockholm, säger Deqa Abukar.

– Hittills har vi haft cirka 1 500 samtal med entreprenörer årligen, och har varit med och startat 250 bolag.

Vad driver dig?

– Det ena är orättvisor. Att jag fortfarande kan se, känna och höra hur ojämlikt och ojämställt det är. Så det finns fortfarande mycket att göra.

– Det andra är alla små vinster man får uppleva, det vill säga alla entreprenörer vi träffar som grundar sitt första bolag eller får sitt första kapital, som vi ser att vi kan hjälpa, avslutar Deqa Abukar.