ELKRISEN

Tysk krisplan för naturgas aktiverad – påverkar elpriser i Sverige

Ett första steg mot gasransonering. Så beskriver tidningen Financial Times den tyska krisåtgärden. Arkivbild Bild: Emilio Morenatti AP/TT

Ekonomi (TT)

Tyskland har aktiverat en krisplan som i förlängningen kan leda till ransonering av naturgas. Krisåtgärden vidtas sedan Ryssland hotat att strypa naturgasleveranserna till EU om de inte får betalt i rubel.

Det är dags för Ukrainakrigets första rejäla geopolitiska kraftmätning mellan EU:s ekonomiska stormakt Tyskland och Vladimir Putins Ryssland på den glödheta europeiska energimarknaden.

Risken för gasransoneringar, industriella nedstängningar och nya pristoppar för el för såväl hushåll som företag – även i Sverige – ökar därmed markant.

Gaspriserna lyfter

Redan på onsdagen lyfter naturgaspriserna med över 15 procent, sedan Tysklands regering aktiverat en krisplan som enligt tidningen Financial Times kan beskrivas som första steget mot ransoneringsbeslut.

– Detta handlar om att övervaka situationen. Det finns två steg till: larm och nödåtgärder. Men där är vi inte ännu, säger Tysklands ekonomiminister Robert Habeck på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

– Situationen måste förvärras dramatiskt för att vi ska nå de andra stegen, tillägger han.

Enligt den tyska regeringen är gaslagren i landet i dagsläget fyllda till 25 procent och Habeck har manat såväl företag som hushåll att dra sitt strå till stacken genom att dra ned på energiförbrukningen så mycket som möjligt.

Vladimir Putin har beordrat den ryska regeringen, centralbanken i Moskva och gasmonopolet Gazprom att ta fram ett system som möjliggör ett byte till rubelbetalningar på torsdag. Putinregeringens talesperson Dmitrij Peskov förtydligade kravet i onsdags.

Ingen kommer att leverera gas gratis. Det är helt enkelt omöjligt. Och den kan bara betalas för med rubel, sade han på en telefonkonferens.

Något formellt besked från Putinregeringen om när kravet på rubelbetalningar börjar gälla finns inte, men enligt Financial Times har ryska politiker antytt att det kan komma redan i denna vecka.

För att kringgå sanktioner

Kravet på rubel för rysk gas är ett sätt att kringgå befintliga och planerade sanktioner mot Ryssland med anledning det ryska invasionskriget i Ukraina.

G7-länderna har unisont avvisat rubelbetalningarna som ett kontraktsbrott, då majoriteten av befintliga avtal säger att betalningarna ska ske i euro. EU:s största gasimportörer – Italien och Tyskland – har samtidigt uppmanat privata importörer i länderna att inte följa de ryska kraven på rubelbetalningar.

På den europeiska energimarknaden började man redan i tisdags, då Rysslands regering upprepade sina krav på rubel, ställa in sig på utbudsstörningar i Tyskland. I prissättningen finns det därmed en riskpremie på 14 euro per megawattimme jämfört med priserna på råvarumarknaden i Amsterdam.

Samtidigt stiger terminspriserna i Amsterdam för tredje dagen i rad, upp med 15 procent till 124:50 euro per megawattimme.

Gasintäkterna avgörande

Det ryska gasmonopolet Gazprom har sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina den 24 februari fortsatt att leverera naturgas till EU enligt avtal – något som lett till en debatt om att EU hjälper till att finansiera det ryska angreppet på Ukraina.

Intäkterna från naturgasexporten är en avgörande rysk inkomstkälla samtidigt som EU – särskilt Tyskland och Italien – är beroende av naturgas för produktion av el och uppvärmning samt i industriell verksamhet.

I fjol utgjorde rysk naturgas cirka 40 procent av all naturgas som importerades till EU – delvis via gasledningar i Ukraina.

Medan USA infört embargo mot import av rysk gas, olja och kol som en sanktion för Ukrainakriget har EU-länderna enats om att minska importen av rysk naturgas med två tredjedelar till årsskiftet.