DEBATTEN OM MINIMILÖNER

Regeringen säger ja till minimilöner i EU

Regeringen stödjer det kompromissförslag om minimilöner som EU-kommissionen har tagit fram. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

EU (TT)

Den svenska regeringen svänger och kommer att stödja en föreslagen kompromiss om europeiska minimilöner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hur Sverige ställer sig i frågan avgörs i riksdagens EU-nämnd i dag.

Sverige och Danmark har hittills varit ledande i motståndet mot EU-minimilöner, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen. Men med hjälp av diverse förtydliganden och förändringar i EU-kommissionens förslag får den kompromiss som nu tagits fram grönt ljus av både regeringen och LO.

– Kompromissförslaget är det bästa vi har sett hitintills, säger Therese Guovelin, första vice ordförande för LO, till Ekot.

På måndag ska EU:s medlemsländer försöka enas om en gemensam linje och kompromissen som nu ligger på bordet är en bra utgångspunkt för de förhandlingar som sedan ska inledas med EU-parlamentet, anser LO.

Bland annat väntas medlemsstaterna trycka på att det inte handlar om att sätta några löner och att förslaget inte innebär någon skyldighet för någon att införa minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

En majoritet av riksdagspartierna avvaktar hur de ska rösta i riksdagens EU-nämnd. Liberalerna stödjer förslaget, medan Sverigedemokraterna kommer att rösta nej.

Oavsett om Sverige säger ja eller nej väntas kompromissen bli godkänd av en tillräckligt stor majoritet bland de övriga medlemsländerna. Danmark väntas dock fortsatt säga nej.

Om ministerrådet kan enas på måndag inleds avslutande kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som fastslog sin förhandlingslinje i förra veckan.