HOTEN MOT REGERINGEN LÖFVEN

Omstritt förslag om marknadshyror klart

Kontroversiell utredning om marknadshyror presenteras. Förslaget rör bara nybyggda bostäder. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Politik (TT)

Den kontroversiella utredningen om fri hyressättning för nyproducerade hyreslägenheter är nu överlämnad till regeringen.

Som huvudregel blir det konsumentprisindex som kommer styra hyreshöjningarna i dessa lägenheter.

I dag presenteras den kontroversiella utredningen om fri hyressättning i nyproduktion som letts av förra hovrättsrådet Kazimir Åberg.

Enligt förslaget ska hyresvärd och hyresgäst fritt få komma överens om hyrans storlek. Efter det att avtalet har börjat tillämpas ska hyran enbart få höjas en gång om året.

– Däremot kan man begära sänkningar oftare än en gång per år, säger Åberg om utredningens förslag.

– En hyreshöjning får inte överstiga konsumentprisindex året innan hyreshöjningen ska träda i kraft.

Endast nya bostäder

Åberg betonar att förslagen enbart gäller bostäder som har producerats efter det att den nya lagen trätt i kraft, vilket föreslås bli den 1 juli 2022.

– Förslagen berör inte nuvarande bestånd och de hyresgäster som bor i hyresrätter i dag, säger han.

Förslaget om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Enligt de borgerliga partierna kommer förslaget att leda till fler lägenheter och kortare bostadsköer. Enligt kritikerna leder det till högre hyror.

Tror inte på påverkan

Trots att förslaget bara gäller nyproduktion, varnar kritikerna för att det bara är första steget mot att införa marknadshyror på hela bostadsmarknaden.

Men utredaren håller inte med om att det kommer att bli en indirekt effekt.

– Jag menar att det inte blir så, säger han.

Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen om förslaget blir verklighet. Hyresgästföreningen är starkt kritisk till förslaget, som de menar endast gynnar redan välmående fastighetsägare.

Owe Nilsson/TT

Maria Davidsson/TT

Fakta

Enligt utredningens direktiv ska fri hyressättning införas för nyproducerade lägenheter, det vill säga lägenheter som har färdigställts efter att reformen genomförts.

Vid nybyggnation ska hyresvärden för en inledande period fritt kunna sätta en hyra efter avtal med de hyresgäster som tecknar kontrakt. Hyran inom dessa bestånd ska efter en inledande period sättas enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt med en gradvis anpassning för att uppnå förutsägbarhet eller genom gängse förhandling.

Källa: Regeringen