Nya bensinrekord väntar vid ryskt anfall

Bensin- och dieselpriserna är redan rekordhöga. Om Ryssland anfaller Ukraina kan de bli ännu högre. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

De rekordhöga bensin- och dieselpriserna riskerar att bli ännu högre om Ryssland anfaller Ukraina.

Även elpriserna kan påverkas.

– Det kan snabbt bli svettigt vid pumparna i resten av världen, säger analytikern Samuel Ciszuk.

Om Ryssland gör verklighet av hotet och anfaller Ukraina så riskerar både el- och bensinpriserna att gå upp.

Ett krig skulle enligt Samuel Ciszuk, chefsanalytiker på ELS Analysis, riskera oljeleveranser via Svarta havet om det blir stridigheter där och det skulle också stoppa ryska oljetransporter genom Ukraina.

Det skulle även påverka oljan mer indirekt genom sanktioner.

– Det är en reell risk att vi kommer se ytterligare ett tryck uppåt på oljepriset, säger han.

Försvårar affärer

Både EU och USA har hotat med hårda ekonomiska sanktioner mot Ryssland vid ett anfall.

Samuel Ciszuk tror inte att vi kommer få se några sanktioner direkt mot oljan, men att priset på världsmarknaden ändå riskerar att drivas upp eftersom sanktionerna försvårar alla typer av affärer med Ryssland.

– Ryssland sitter på ett starkt kort. Om de använder oljan som en protest mot sanktionerna så kan det snabbt bli svettigt vid pumparna i resten av världen, det räcker med en vecka eller två, säger Samuel Ciszuk.

Att oljepriset ligger högt har inte enbart med det upptrappade säkerhetspolitiska läget att göra utan är också, bland annat, en effekt av pandemin. Oljeproduktionen har minskat drastiskt och inte kommit igång igen i den takt som Opec har utlovat.

– Det har gjort marknaden orolig och man köper på sig lite extra. Det tar längre tid att sätta igång energiproduktionen än vad det tar för människor att sätta sig i bilen och åka till jobbet igen, säger Samuel Ciszuk.

Fattiga länder blir utan

Om europeiska länder inte kan köpa olja från Ryssland får de vända sig någon annanstans.

– Det finns inte olja som ligger utan köpare utan då får du buda mot någon annan så priset trissas upp. Det är de fattigaste länderna som kommer slås ut. USA, Europa och Japan kommer inte att bli utan olja, men vi kommer få betala mycket mer.

Enligt ELS Analysis beräkningar ligger det i nuläget en riskpremie på ungefär åtta dollar per fat olja.

– Det har inte bara med Ryssland och Ukraina att göra utan handlar också bland annat om en förhöjd spänning i Gulfen, säger Samuel Ciszuk.

Stor gasexportör

Även elpriserna påverkas av konflikten eftersom mycket av den gas Ryssland exporterar går genom Ukraina. Den svenska elmarknaden, framförallt i södra Sverige, är starkt sammankopplad med övriga Europa. När Tyskland får gasbrist går elpriserna därför upp även här.

Något som gav genomslag på svenska elpriser redan i vintras.

– Det var lite otydligt först, men sen kunde man se att Ryssland reducerade tillgången på gas, säger Christian Holtz, analytiker på energikonsultbyrån Merlin & Metis och fortsätter:

– Kollar man på Europas gasberoende gentemot Ryssland så kommer nästan hälften därifrån, så det blir kännbart inte minst i Tyskland.

Att elpriserna nu ligger lägre än i vintras beror på det mildare vädret. Veckans elpriser ser inte ut att ha påverkats av konflikten.

– Hade vi fått en riktig vargavinter hade vi legat mer pyrt till. Det är en aspekt på det. Men det har också börjat komma ganska mycket gas med båtar från USA, vilket påverkar marknaden positivt, säger Christian Holtz.

Johanna Ekström/TT