KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Kraftigt minskad oljeimport till Tyskland

Tysk oljeimport minskade med 10 procent under första halvåret, men kostnaderna för importen lyfte med 23 procent. Arkivbild Bild: Eli Hartman AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Tysklands import av råolja föll med 10 procent under årets första halvår jämfört med samma period 2020. Pandemin och nedstängningar slog mot efterfrågan, enligt den tyska myndigheten för utrikeshandel, Bafa.

Den importerade volymen föll till 37,7 miljoner ton, ned från 41,9 miljoner ton ett år tidigare.

En dryg tredjedel av importen kom från Ryssland, medan importen från norska och brittiska oljekällor i Nordsjön låg på drygt 19 procent.

Då priset på råolja stigit under året kraftigt lyfte Tysklands nota för oljeimporten med 23 procent till 14,6 miljarder euro, trots att importen var väsentligt lägre i volym.

Oljepriset har i helgen lyft kraftigt, till den högsta nivån på fyra veckor tidigt på måndagen, för att sedan avta då det visat sig att orkanen Ida försvagats.

Orkanen har tvingat 96 procent av oljeproducenterna i Mexikanska golfen att stänga ned produktionen och evakuera personal på sammanlagt 288 oljeplattformar. Det har lett till en utbudsminskning med 1,74 miljoner fat olja per dag.

Samtidigt väntas oljekartellen Opec och Ryssland tillsammans med andra oljeländer på onsdagens möte behålla nivån på produktionsbegränsningar på 400 000 fat per dag, rapporterar Reuters med hänvisning till tre källor.