CORONARESTRIKTIONERNA

Här är resereglerna på populära resmålen

I många av resmålen krävs både vaccination och negativt provsvar. Se listan för att se var du kan resa. Arkivbild. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Ekonomi (TT)

Ny våg av smittspridning på flera håll – här är reglerna som gäller för dig som vill resa i jul.

Med det ändrade smittläget kan reglerna ändras med kort varsel. Informationen till artikeln är hämtad den 22 november.

Sverige är klassat som "högriskområde" inom EU, vilket gör att resande från Sverige omfattas av de hårdaste reglerna.

I Spanien gäller i grunden de vanliga reglerna – alla som är tolv år eller äldre måste visa upp ett vaccinationsintyg, alternativt ett negativt provsvar eller intyg på genomgången covid-infektion under de senaste sex månaderna.

För den som anländer med flyg eller båt gäller krav på ifylld hälsodeklaration inom 48 timmar från ankomst. För den som anländer via landvägen behövs ingen hälsodeklaration men de andra reglerna gäller.

Det finns ingen generell nedstängning än så länge, och inte heller krav på munskydd om man kan hålla ett avstånd på 1,5 meter till andra människor. Däremot finns det möjlighet för lokala platser att införa egna smittskyddsåtgärder, till exempel utegångsförbud. Det finns också lokala regler om öppettider för barer.

Sedan den 1 november behöver inte fullvaccinerade svenskar sitta i karantän. Däremot måste man boka ett särskilt sluss-hotell första natten, och där ingår PCR-test.

Alla som reser till Thailand måste införskaffa ett så kallat Thailand pass, där man deklarerar vaccinbevis, pass, att man har tillräckligt kapital för resan och bokning av första hotellnatten på ett sluss-hotell.

Ovaccinerade resenärer måste ansöka om inresetillstånd och sitta i karantän upp till elva nätter på ett karantänshotell (som resenären själv bekostar).

Munskyddskrav både utomhus och inomhus i vissa regioner. Det finns även nattliga utegångsförbud i vissa provinser, men i många populära resmål har dessa hävts.

Från och med 22 november inför landet omfattande nedstängningar med utegångsförbud dygnet runt förutom de mest nödvändiga köpen, bland annat.

För den som vill äta restaurangmat gäller avhämtning av maten. Alla typer av kultur- och fritidsutövare håller stängt.

Åtgärderna gäller i 20 dagar och utvärderas efter tio dagar.

För den som ändå vill resa till Österrike i närtid krävs covidpass, bevis för genomgången infektion eller negativt covid-test.

Värt att notera är också att från och med den 6 december gäller bara vaccinationsbeviset i 270 dagar från vaccineringen.

Fler restriktioner gällande entré på restauranger och hotell finns, se information på Utrikesdepartementets Swedenabroad.se

Den som vill resa till England (reglerna varierar inom Storbritannien) måste testa sig även som fullt vaccinerad. Testet måste vara bokat och betalt för innan man reser iväg, och tas inom två dagar efter ankomsten. Detta gäller även om vistelsen är kortare än två dagar.

Om testet skulle visa positivt gäller självisolering i tio dagar.

De som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl får ändå följa samma regler som de vaccinerade. De som valt att inte vaccinera sig måste testa sig innan avfärd och sedan på plats. Därefter ska de självisolera i tio dagar.

Reglerna varierar på delstatsnivå, men det finns några generella hållpunkter. Den som reser till USA med flyg ska både vara vaccinerad och kunna uppvisa ett negativt provsvar inom tre dagar innan att man kliver på planet. Man ska också fylla i en hälsodeklaration.

Den som inte vaccinerat sig och inte heller omfattas av ett dokumenterat undantag från vaccination kan inte resa till USA.

Schweiz skiljer sig något från andra länder inom EU. Den som kan visa vaccinintyg behöver inte testa sig vid inresa och den som kan uppvisa ett negativt provsvar innan inresa behöver visa upp vaccinintyg eller sitta i karantän. Smittläget har förvärrats i landet så reglerna kring inresa och testning kan vara värt att hålla ett öga på.

Väl inne i landet finns restriktioner och krav på munskydd och covidpass vid vissa aktiviteter som diskotek, biografer och träningscenter.

Costa Rica är ett av de resmål som inte kräver intyg på varken vaccination eller PCR-test. Den som inte kan uppvisa vaccinationsintyg måste visa att den är försäkrad under hela vistelsen – en försäkring som täcker sjukhusvård för covid-19 och eventuell karantänsvistelse om det skulle behövas.

Landet har för närvarande inga restriktioner.

Tea Oscarsson/TT

Skyskrapan "The Shard" kastar en skugga över Themsen i London. För den som vill resa dit krävs både vaccination och test för att slippa karantän. Arkivbild. Bild: Tony Hicks/AP/TT
Ett av turistställena som sticker ut är Costa Rica. Där behövs varken vaccinationsintyg eller negativt provsvar – endast reseförsäkring som täcker ekonomiska kostnader för sjukvård. Arkivbild. Bild: Kent Gilbert/AP/TT