ELKRISEN

Experten varnar: ”Elprischocken är det nya normala”

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Höga och volatila elpriser kan bli det nya normala i takt med utbyggnaden av vindkraften. Det menar Jan Blomgren, expert på energisystem och tidigare professor i kärnteknik vid Uppsala universitet, enligt Di.

Det är inget negativt med vindkraft i sig men om det inte kompletteras med kärnkraft skapar det svängningar i elsystemet med strömavbrott eller nedstängningar som följd.

Han använder Kalifornien som ett varnande exempel, där sol och vind står för cirka 25 procent av elförsörjningen. När vädret skiftar drastiskt har skapar det kraftiga svängningar i systemet. För att parera detta har delstatsregeringen tvingats satsa på fossilkraft för att stabilisera systemet, menar Jan Blomgren.

Han dömer också ut regeringens mål om att ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

–Tekniskt är det möjligt, men det kommer inte att bli bra och det kommer inte att bli billigt. Vi kommer då att få de problem vi ser i Kalifornien med rullande nedsläckningar även i Sverige samt omfattande problem för den tillverkande industrin. Ändå har Sverige bra förutsättningar då vi har mycket vattenkraft för att vara ett så platt land, säger Jan Blomgren.

Dagens industri: Expertens varning efter prischocken: ”Vänj er, det här är det nya normala”