DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Domstolsframgång för Cementa

Cementas cementfabrik i Slite på Gotland. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Det är fritt fram för cementtillverkaren Cementa att fortsätta sin kalkbrytning enligt det tidsbegränsade tillstånd som bolaget fått av regeringen, enligt ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen.

Det tidsbegränsade tillståndet har överklagats av flera intressenter och i en ansökan om prövning hade det yrkats på att regeringens beslut inte skulle gälla under handläggningen av överklagan.

"Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att avslå det yrkandet, vilket innebär att regeringens beslut fortsatt gäller. Det är i nuläget inte möjligt att säga hur lång tid handläggningen av målet kommer att ta", skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

Turerna kring Cementas kalkstensbrytning i Slite på Gotland tog fart i juli 2021, när Mark- och miljööverdomstolen avvisade bolagets ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd. Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen, särskilt vad gäller inverkan på grundvattnet.

Tillståndet löpte sedan ut den 31 oktober, men för att undvika risken för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd. Detta godkändes även i riksdagen.

I november gav regeringen därefter grönt ljus för fortsatt kalkbrytning i Slite till den sista december 2022.