KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Vattenfall höjer ribban – skärper klimatmål

Anna Borg, vd och koncernchef på Vattenfall. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Statliga energibolaget Vattenfall ökar takten i verksamhetens klimatomställning. Bolagets nya plan håller för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, enligt en ny granskning.

Vattenfall har uppdaterat sina mål för att sänka verksamhetens koldioxidutsläpp från 2030 och framåt. De nya målen har godkänts av Science Based Targets Initiative (SBTI) och är validerade för att nå 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

"Vi är glada att Vattenfall, ett av Europas ledande energibolag, har tagit det här djärva steget och är bland få europeiska energibolag som har åtagit sig att sänka sina utsläpp i linje med 1,5-gradersmålet", säger Alberto Carrillo Pineda, vd och en av grundarna till SBTI, i en kommentar.

Fasa ut kol

Bolagets tidigare klimatmål, spikade i oktober 2019, validerades för att uppnå 2-gradersmålet.

De nya målen innebär bland annat att kol fasas ur Vattenfalls sista två koldrivna kraftvärmeverk, Moabit och Reuter West i Berlin i Tyskland, som ska ställas om för att drivas av bland annat biomassa och naturgas.

Bolaget ska även fyrfaldiga sin vind- och solenergikapacitet och bidra för att hjälpa partnerbolag och samhället att elektrifiera industriella processer samt ha 25 gånger fler elektriska laddpunkter 2030 jämfört med 2020, heter det i pressmeddelandet.

Nettonollutsläpp 2040

Fram till 2040 är Vattenfalls ambition nettonollutsläpp.

"Vi har gått från mer än 22 miljoner ton koldioxid 2017 till runt 12 miljoner ton 2020, och de här nya investeringarna ger oss en flexibel, framtidssäkrad portfölj av tillgångar som kommer att reducera utsläppen till under 6 miljoner ton år 2030 och bidra till nettonollutsläpp 2040", säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef på Vattenfall, i en kommentar.

Fakta

Reducera utsläppsintensiteten i verksamheten med mer än 77 procent år 2030 jämfört med 2017. (Godkänt av SBTI)

Reducera de absoluta utsläppen från sålda produkter med 33 procent år 2030 jämfört med 2017. (Godkänt av SBTI)

Nå nettonollutsläpp 2040.

Källa: Vattenfall