DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

KI spår "glädjeskutt" under hösten

Konjunkturinstitutet (KI) presenterar en uppdaterad konjunkturbedömning. Bild: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Ekonomi (TT)

Den svenska ekonomin kommer att göra ett "glädjeskutt" under tredje kvartalet när lättade restriktioner får konsumtionen att stiga, enligt statliga Konjunkturinstitutet (KI). ”Deltavarianten av coronaviruset är dock en betydande osäkerhetsfaktor”, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Hon är prognoschef på Konjunkturinstitutet (KI) som i dag kom med uppdaterad konjunkturbedömning.

Om smittspridningen fortsätter att öka under hösten och restriktionerna åter skärps, finns det en risk att den extremt snabba återhämtningen kommer av sig, enligt KI.

Ett annat orosmoln är problematiken kring Cementas produktion på Gotland, som hotar att skapa en svensk cementkris.

Och det finns fler.

– Det finns en svår flaskhalsproblematik på marknaden där företagen har svårt att få fram komponenter som de behöver för sin produktion, som halvledare till exempel, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Det skulle kunna leda till att priserna stiger. Inflationsprognosen för 2021 skruvas upp med 0,2 procentenheter till 1,9 procent. För nästa år räknar KI fortfarande med en KPI-inflation på 1,6 procent.

Om inflationen stiger kan Riksbanken tvingas höja räntan, vilket skulle bromsa ekonomin. Men det tror KI är ganska osannolikt.

– Det stora frågetecknet är pandemin, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Statskassan mår också bra. KI räknar nu med att det finns ett utrymme för ofinansierade åtgärder på cirka 40 miljarder kronor i budgeten för 2022. Det är cirka 10 miljarder mer jämfört med bedömningen i juni.

Institutet räknar liksom tidigare med att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer med 4,4 procent i år. Nästa år väntas BNP växa med 3,6 procent, en marginell ökning jämfört med juniprognosen.

Men trots att Sverige växer så att det knakar är arbetslösheten fortsatt hög. Den väntas landa på 8,9 procent i år för att sedan sjunka till 7,7 procent 2022. Och det tar till 2023 innan arbetslösheten är tillbaka till gamla, lägra nivåer.

Det tar tyvärr tid att ställa om, hitta jobb och för företagen att få rätt personal på plats.

KI:s uppdaterade prognos

20212022

BNP-tillväxt (procent)4,43,6

Arbetslöshet (procent)8,97,7

KPI-inflation (procent)1,91,6