DEN SVENSKA EKONOMIN
Värsta konkursmånaden sedan 1994
Konkursvågen i Sverige slår mot fler branscher och större bolag än tidigare. Nu ser även industrin en kraftig ökning av nedläggningar. ”Ingen bransch kommer undan, det är tufft överallt”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, till TN.
Konkurstalen för svenska bolag fortsätter att skena. Enligt kredithanteringsföretaget Creditsafe försattes 908 aktiebolag i konkurs under februari månad, vilket innebär den värsta februarimånaden sedan finanskrisen 1994.
– Vi är inne i en period där vi ser extremt stora tal. Vi är mitt i stormens öga, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.
Han förklarar att början av konkursvågen framför allt slog mot små bolag som låg nära konsumenterna, men att allt fler nu drabbas.
– Vi ser att även lite större bolag börjar påverkas, vilket även går ut över de anställda, säger han.
Hittills i år har konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 99 procent, konsultbyråer med 96 procent och byggbranschen med 84 procent.
Men även industrin har börjat drabbas. I februari gick 85 industriföretag i konkurs, en ökning med 56 procent jämfört med samma månad 2023.
– Ingen bransch kommer undan, det är tufft överallt, säger Henrik Jacobsson och fortsätter:
– De företag som inte klarar att ställa om när krisen kommer har det jobbigt. Det kan handla om att man inte kan dra ner på personal, sitter fast med dyra lokaler eller inte har en bra balansräkning att luta sig emot.
En av flera anledningar bakom de ökade konkurserna är uppskjutna skatteanstånd, något som TN rapporterat om tidigare.
– Mer än tio procent av företagen som går i konkurs har anstånd kvar att betala till Skatteverket. Anstånden kanske räddade bolagen i ett tidigare skede, men någon gång måste pengarna betalas tillbaka, och fler företag lär få problem med det, säger Henrik Jacobsson.
När kan man förvänta sig att den mörka trenden bryts?
– Det är 10 miljonerkronorsfrågan. Jag tror att vi kommer fortsätta se höga siffror fram till sommaren. Förhoppningsvis får vi en stabilisering till sommaren eller hösten. Nyckeln är att inflationen trycks ner och att räntan sänks, avslutar Henrik Jacobsson.