FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Mer än var sjätte får gå från Spotify

Spotify drar ned personalstyrkan kraftigt. Arkivbild Bild: Richard Drew AP/TT

Ekonomi (TT)

Streamingtjänsten Spotify drar ned personalstyrkan med cirka 1 500 personer. Oklart hur många som berörs i Sverige. Nedskärningarna kommer att ske inom alla delar av bolaget och de berörda får besked redan under måndagen, enligt vd:n och medgrundaren Daniel Ek.

Den stora nedskärningen – den tredje personalminskningen inom loppet av ett år – presenteras i ett brev till Spotifys anställda från Daniel Ek. Totalt planeras en minskning av antalet anställda med cirka 1 500 personer globalt. Det motsvarar 17 procent eller drygt var sjätte anställd.

Daniel Ek beskriver beslutet som svårt och beklagar att många smarta, talangfulla och hårt arbetande personer kommer att tvingas lämna bolaget.

Camilla Frankelius, förhandlingschef vid Sveriges ingenjörer, säger att hon ännu inte vet hur många av deras medlemmar som påverkas. Men enligt vad Spotify uppgett till facket handlar det totalt om 240 medarbetare i Sverige som berörs.

– Vi ska ha medlemsmöte under eftermiddagen och få en tydligare bild, säger hon.

– Det är Spotifys tredje sparpaket för i år, vilket är ganska uppseendeväckande. Det är ett tufft läge för många och en osäker situation före jul.

I ett mejl till TT på kvällen tillbakavisar bolaget siffran för hur många anställda som berörs i Sverige.

"Spotify kan inte gå in på marknadsspecifika siffror, men uppger att siffran på 240 personer i Sverige är felaktig", enligt en talesperson för bolaget.

Kollektavtal strandade i sommar

I maj inledde Spotify förhandlingar om ett kollektivavtal med bland annat Unionen och Sveriges Ingenjörer som inte ledde fram till något avtal.

Camilla Frankelius framhåller att dagens besked ytterligare stärker fackets övertygelse om att Spotify behöver ett kollektivavtal.

– Behovet har alltid funnits där. Det blir än mer tydligt nu. Vi befarar att det här inte är de sista neddragningarna vi ser på företaget, säger hon.

Ek: Finns ett stort gap

Beskedet kommer sedan Spotify för årets tredje kvartalet presenterat en oväntad vinst och en ökning av antalet användare och abonnenter som hamnade över marknadens förväntningar.

På börsen har det också varit tummen upp för Spotify i år, med en kursrusning sedan årsskiftet på nästan 130 procent. Men det är långt kvar upp till de historiska kurstopparna tidigt 2021.

Enligt Daniel Ek finns det ett stort gap mellan Spotifys finansiella mål och de operativa kostnaderna just nu. Han tycker inte att det räcker med den produktivitet som skapas av stora resurser.

"Vi har varit mer produktiva, men mindre effektiva. Vi måste vara både och", skriver han.

"Den ekonomiska tillväxten har bromsat dramatiskt och kapital har blivit dyrare. Spotify är inget undantag när det gäller dessa faktum", tillägger han.

Besked under måndagen

De anställda som berörs direkt av nedskärningen kommer att få besked av Spotifys personalavdelning redan under måndagen med en kallelse till samtal.

Daniel Ek tillägger att det kommer att finnas möjlighet att få i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag, beroende på anställningstid.

Den nu aviserade nedskärningen kommer efter det att Spotify – med cirka 9 000 anställda – i januari och juni presenterat två nedskärningspaket för att minska personalen med 600 tjänster respektive 200 tjänster.

Joakim Goksör/TT

Joakim Hugert Lundberg/TT