RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Riksbanken lämnar räntan oförändrad – ”Positiv signal”

Bild: Ari Luostarinen/SvD/TT

Styrräntan förblir orörd på 4,00 procent efter att Riksbanken höjt åtta gånger sen förra våren. En positiv signal till företag och hushåll, menar Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt anser dock att det fortsatt höga ränteläget sätter press på samhällsekonomin.

– Vi är bekymrade över den ekonomiska utvecklingen. Många företag har det väldigt tufft. Riksbankens besked att inte höja räntan skickar en positiv signal till företag och hushåll och förhoppningsvis kan vi få en mjuklandning ur denna lågkonjunktur.

Inflationen är på väg ner, och nu är det viktigare än någonsin att regeringen fokuserar på tillväxtskapande åtgärder som får fart på Sverige, menar Daunfeldt.

– Gör man det är jag övertygad om att Sverige kan komma starkare ur denna utmanande tid.

Även David Johnsson, vd på Trä- och möbelföretagen, välkomnar beskedet.

– Företag och hushåll är hårt pressade och en ytterligare räntehöjning hade riskerat att förvärra konjunkturnedgången ytterligare. Det här är vad som behövdes för att företagen ska kunna hämta andan, säger han i ett pressmeddelande.

Sänkning kan dröja – eller?

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror att det dröjer med räntesänkningar, men att det däremot inte blir några fler höjningar.

– Nu är de klara, räntetoppen är passerad, säger hon till TT.

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, är av en annan åsikt.

– Vi tror att vi nu nått räntetoppen och att Riksbanken sänker före deras egen prognos som är det andra kvartalet 2025. Vi tror på en första sänkning från Riksbanken under det andra halvåret 2024. Inflationen är på väg ned och det finns tecken på att inflationstrycket dämpas ytterligare, säger han till Dagens Industri.

Di: Experter: Nu har Riksbanken höjt klart – då kommer sänkningen