USA:S EKONOMI

Bilstrejken i USA kan vara på väg mot slut

Bilarbetarfacket UAW och dess ordförande Shawn Fain har nått en preliminär uppgörelse med biljätten Ford som kan innebära slutet för bilstrejken i USA som pågått sedan mitten av september. Bild: Paul Sancya/AP/TT

Arbete (TT-AP)

Biljätten Ford och bilarbetarfacket UAW har nått ett preliminärt avtal som kan vara början till slutet på den mer än månadslånga strejken hos tre stora biltillverkare i USA, rapporterar amerikanska medier.

Avtalsförslaget avser fyra år. Det krävs att det godkänns av de 57 000 medlemmarna i facket hos Ford först, för att slutligt kunna antas för arbetarna där.

UAW har dock redan uppmanat de medlemmar som tagits ut i strejk hos Ford att börja arbeta igen.

Om avtalet godtas kan det bli vägledande för uppgörelser mellan UAW och de två andra tillverkarna där fackmedlemmar strejkar – GM och Stellantis Jeep.

Enligt UAW innebär den preliminära uppgörelsen en löneökning på 25 procent över fyra år och höjda tillägg som totalt innebär en ökning på över 30 procent.

– Vi talade om för Ford att de måste betala. Och det gjorde de, säger bilarbetarfackets ordförande Shawn Fain i ett videoklipp till medlemmarna.

Han hävdar att UAW har fått igenom saker som ingen trodde var möjliga. Bolagens utgångsbud låg på 23 procent.