DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

STF: Därför behövs höjda anslag till nationalparkerna

Bild: Pontus Lundahl/TT

STF startar en kampanj för att öka budgetanslaget för underhåll av naturreservat och nationalparker efter att anslaget minskat i senaste budgeten. ”På flera platser har vi behövt avråda gästerna från att använda vandringsleder”, säger hållbarhetsansvarige Daniel Skog till Besöksliv.

I den senaste statliga budgeten halverades det statliga anslaget för skötsel och skydd av svenska naturreservat och nationalparker, skriver Besöksliv. Det har upprört Svenska Turistföreningen, STF, som nu startar en kampanj för att återigen höja anslaget.

– Just nu sker de sista förhandlingarna inför höstbudgeten och vi hoppas kunna påverka regeringen att höja anslaget till länsstyrelserna, genom att peka på konsekvenserna av för lite pengar, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF, till tidningen.

– På flera platser har vi behövt avråda gästerna från att använda vandringsleder, eller varna dem om att vindskydd och toaletter efter vägen är trasiga. Länsstyrelserna har varit tydliga med att när något bedöms bli farligt kommer det att stängas av, så jag är rädd att det kommer hända på allt fler ställen.

Besöksliv: STF startar upprop för höjt budgetanslag