ELKRISEN

EU: Besked om elstöd till företag på gång

Snart kan EU-kommissionen komma med ett besked om det föreslagna elstödet på 30 miljarder tlll företag i södra Sverige. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen väntar på klartecken från EU-kommissionen om de 30 miljarderna i elstöd till företag i södra Sverige.

Ett besked kan komma snart, uppger EU-kommissionens viceordförande Margrethe Vestager för TT.

– Ärendet är långt framme. Jag vet inte exakt när vi kan ge ett besked men det blir inom den närmsta framtiden, säger Vestager under veckans besök i Stockholm.

Regeringen, med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i fronten, har sagt att ambitionen är att företagen ska kunna börja ansöka om stöd hos Skatteverket den 30 maj. Det blir i så fall sju månader efter det datum de nuvarande regeringspartierna och stödpartiet SD i valrörelsen lovade att en stödmodell skulle vara på plats, också för företag.

Granskning pågår

Men en viktig förutsättning återstår – att EU-kommissionen ger grönt ljus efter sin granskning av modellen som regeringen formellt anmälde för genomgång den 4 april. Granskningen ska säkerställa att stödet lever upp till reglerna som finns för statsstöd till företag och de tillfälliga reglerna för krisstöd för höga energipriser.

På TT:s fråga om kommissionen räknar med att kunna ge besked före den 30 maj svarar Margrethe Vestager:

– Ja, om det inte händer något som jag inte kan förutse nu.

Pengarna som företag i elområde 4 och 3, det vill säga södra Sverige och en bit ovanför Mälardalen, ska kunna söka uppgår till cirka 30 miljarder kronor. De tas ur den stora påse med flaskhalsavgifter som samlats hos Svenska kraftnät som en följd av de höga elpriserna och de stora prisskillnaderna under 2021 och större delen av 2022 mellan södra och norra Sverige. Det är avgifter som elkunderna i södra Sverige – hushåll, företag, kommuner, organisationer och föreningar – själva har betalat in.

Skatteskuld påverkar

Om kommissionen ger klartecken ska Skatteverket kunna börja ta emot ansökningar och betala ut pengar redan i juni, förutsatt att ansökningar är rätt ifyllda och uppfyller de krav som ställs. Stödet ska kompensera för höga elpriser under perioden oktober 2021 till och med september 2022 och ges med ett fast öresbelopp per förbrukad kilowattimme. Fastprisavtal och skatteskulder kan påverkar stödet och det finns ett tak satt på 20 miljoner kronor.

Lars Larsson/TT

Fakta

Om EU-kommissionen ger klartecken under maj kommer följande att gälla:

Företag och organisationer i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kilowattimme.

Företag och organisationer i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022.

Ett företag eller en organisation kan maximalt få 20 miljoner kronor. Om företaget eller organisationen ingår i en koncern kan hela koncernen maximalt få 20 miljoner kronor.

Fastprisavtal, skatteskulder och vissa skulder hos kronofogden kan påverka stödet.

Källa: Skatteverket, Regeringskansliet