FRIHANDELNS FRAMTID

EU svarar på USA:s gigantiska stödpaket

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager och kommissionsordförande Ursula von der Leyen ska presentera nya ekonomiska förslag under onsdagen. Arkivfoto. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Med en plan för "utsläppsfri industri" och större möjligheter till statsstöd hoppas EU-kommissionen mota konkurrensen från både öst och väst.

– Vi lever i en avgörande tid, säger ordförande Ursula von der Leyen.

På en presskonferens i Bryssel presenterar von der Leyen den "gröna industriplan" som hon skvallrade om redan för drygt två veckor sedan.

– Vi behöver utnyttja det här tillfället. Under de närmaste åren kommer det att avgöras var och hur den utsläppsfria ekonomin kommer att utvecklas, säger ordföranden bland annat.

Planen är EU:s svar på USA:s stora inflationsminskningspaket, som framför allt innehåller stöd och satsningar för att få fart på den gröna omställningen.

Den farten vill von der Leyen även få upp i Europa. Hennes plan handlar framför allt om att snabba upp tillståndsprocesser och underlätta för statsstöd till förnybar energi och gröna investeringar.

Fyra ben

Planen står på fyra ben: enklare regler, mer finansiering, bättre utbildning och mer handel.

Kommissionen vill bland annat ge EU-länderna möjlighet att använda sig av mer pengar från redan existerande stödfonder, för att till exempel kunna ge skattelättnader till "nollutsläppsindustrin".

Senare i år kommer dessutom förslag om en "suveränitetsfond" för att få fram ännu mer pengar.

– Men den tar lite mer tid att utveckla, säger von der Leyen, som fortsatt inte nämner några summor på hur stor en sådan fond skulle kunna bli.

Samtidigt trycker hon hårt på behovet av utbildning.

– Vi kommer bara att vara framgångsrika om vi har tillräckligt med utbildad arbetskraft, säger kommissionsbasen och tar den höga ungdomsarbetslösheten i Europa som ett exempel. Hon vill också att fler i hennes egen åldersgrupp, 60-64 år, stannar på arbetsmarknaden.

Olika åsikter

Senare i dag väntar även en en presskonferens med konkurrenskommissionären Margrethe Vestager om kommissionens förslag om tillfälliga kris- och övergångsregler för statsstöden i EU.

Dagens förslag riskerar dock att få ett blandat mottagande. Åsikterna går isär bland olika EU-länder om bästa sättet att hantera USA-stödet. Inte minst är länder som Finland, Danmark och Nederländerna starkt skeptiska till fler subventioner på EU-nivå. Oron är också för att Tysklands och Frankrikes möjligheter att stötta den egna industrin riskerar att försämra konkurrensläget för företag och industrier i mindre EU-länder.

– Vi behöver en jämn spelplan både globalt, men också inom den inre marknaden, betonar von der Leyen i Bryssel.

Reser till USA

Tyskland och Frankrike spelar som vanligt en nyckelroll i sammanhanget.

Franske finansministern Bruno Le Maire och tyske ekonomiministern Robert Habeck åker i början av nästa vecka på en gemensam resa för att diskutera USA-stödet med de styrande i Washington.

Därefter samlas EU:s stats- och regeringschefer till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 9-10 februari för att diskutera dagens inspel från EU-kommissionen.

Efter det ska sedan konkreta förslag utvecklas och presenteras i mitten av mars.

Wiktor Nummelin/TT

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

USA:s president Joe Biden fick tidigt i höstas igenom sitt stora stödpaket, Inflation reductions act. Paketet förkortas IRA, men har allt oftare kommit att uttalas som ett ord – Ira – för att undvika sammanblandningar med de våldsamma irländska nationalisterna i IRA.

USA-paketet innehåller enorma miljösatsningar som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.

Inom EU finns samtidigt stor oro för att paketet kraftigt försämrar europeiska företags konkurrensförmåga och även att företag i EU ska lockas att flytta till USA i stället för att få tillgång till stödet.