ENERGIPRISERNA

Ny jakt på gastak i EU

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Än en gång samlas EU-ländernas energiministrar för att bygga ett pristak på gas – den här gången under uttrycklig order från sina ledare.

– Det har rört sig i rätt riktning, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i Bryssel.

Gång på gång har energiministrarna blivit inkallade av ordförandelandet Tjeckien för att försöka nå en uppgörelse. Senast var i förra veckan, då man nästan kom ända fram.

Men nu är det dags.

– I dag måste vi avsluta det här. Vi erbjuder en lösning som borde tillfredsställa både dem som vill ha ett tak och dem som oroas över det, säger Tjeckiens industriminister Jozef Síkela på väg in till mötet.

Hoppas på majoritet

Om inte alla kan enas hoppas han åtminstone kunna få med sig tillräckligt många för att rösta igenom ett beslut med den nödvändiga majoritet som krävs.

– Jag skulle önska att vi kan ta ett enat beslut. Men mitt mål i dag är att lösa ut blockeringen och åtminstone nå en kvalificerad majoritet, säger Síkela.

Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch tycker att lösningen känns närmare nu än för en vecka sedan. I den senaste kompromissen föreslås exempelvis att priskorrigeringsmekanismen – det formella namnet på pristaket – ska träda i kraft när priset når upp i 188 euro per megawatt-timme under en tredagarsperiod

– En del av parametrarna som vi har att hantera har ändrats. Dels så handlar det om omfattningen, tidpunkten för när det här ska aktiveras och möjligheten till avaktivering. Dessutom har nivån rört sig: nu ligger 188 plus 35 på bordet, så får vi se hur många knutar det har kunnat lösa ut, eller inte, säger Busch i Bryssel.

Mer analyser

Pristakskritikerna – däribland Tyskland, Nederländerna, Österrike, Ungern och Danmark – oroas över att ett pristak ska få säljarna att vända sig till andra kunder i stället.

– Det är ju otroligt svårbedömt vad effekterna av en sådan här marknadskorrigeringsmekanism blir. Det jag tycker är positivt med det som ligger på bordet är att vi kommer att få mer analyser, mer underlag, innan den här skulle träda i kraft, säger Busch.

Om beslut kan tas under dagen innebär det samtidigt grönt ljus för tidigare fastslagna åtgärder om bland annat gemensamma gasinköp och snabbare tillstånd för förnybara energikällor.

Wiktor Nummelin/TT