RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Marknaden räknar med fler räntehöjningar

Marknaden räknar med att Erik Thedéen som nytillträdd chef för Riksbanken 2023 höjer styrräntan på sina två första räntemöten. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Marknaden räknar med att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) i februari och därefter ytterligare 25 punkter i april.

Storbanken SEB:s ekonomer pekar ut veckans oväntat hökaktiga ränteprognos från Europeiska centralbanken (ECB) som avgörande.

Riksbanken har under året höjt styrräntan från noll till 2,50 procent, vilket lett till kraftigt ökade boräntor för svenska hushåll och turbulens bland högt belånade fastighetsbolag.

I sin senaste prognos från november presenterade Riksbanken en så kallad räntebana som pekar mot en räntehöjning på 25 punkter i februari, men att man då befinner sig nära toppen för styrräntan under denna höjningscykel strax under 3 procent.

Storbanken SEB räknar med 2,75 procent i styrränta som toppen.

Kollegorna på Danske Bank tror dock det kan bli betydligt mer.

"Mot bakgrund av ECB:s räntebesked igår ser vi på Danske Bank det som sannolikt att Riksbanken kommer att höja styrräntan med 50 punkter i februari nästa år och med ytterligare 25 punkter i april", skriver banken i ett mejl till TT.

Detta är dock än så länge inte Danske Banks huvudscenario, och enligt bankens chefsekonom Michael Grahn måste Riksbanken ta hänsyn till att svenska hushåll är känsliga för räntehöjningar. Han konstaterar även att än så länge avviker inte avgörande data från de prognoser Riksbanken bygger sin räntebana på.

Joakim Goksör/TT