DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Ericsson ska spara nio miljarder

Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

Ericsson ska spara 9 miljarder kronor för att nå sitt lönsamhetsmål.I samband med en kapitalmarknadsdag specificerar telekomjätten nu tidigare besked om besparingar i hela företaget.

Bolaget, som har kapitalmarknadsdag i New York på torsdagen, skriver i ett pressmeddelande att besparingarna ska ha nått full effekt i slutet av 2023.

"På grund av den rådande inflationen gör vi både prisjusteringar och så kallad produktsubstitution för att hantera våra kostnader. Vi effektiviserar även vår verksamhet inom hela företaget och ser över alternativ för att minska kostnader", skriver företagsledningen i en kommentar till TT.

Hur besparingarna kommer att slå och var i bolaget, går ledningen inte in på i det här läget. 70 procent ska hämtas hem på det som kallas kostnad för sålda varor. Resten tas inom försäljning och administration, och där kommer det att handla om personalneddragningar.

"Kostnadsbesparingarna omfattar olika områden, till exempel minskning av antalet anställda, konsulter, minskade hyreskostnader, effektivisering av processer och minskade utgifter för till exempel resor", skriver bolaget

Vd Börje Ekholm uppgav i samband med kvartalsrapporten i oktober att besparingar skulle komma, en enligt honom nödvändighet för att nå det långsiktiga lönsamhetsmålet på 15-18 procent.

Nu skriver bolaget att man bedöms nå det nedre intervallet i det målet 2024. Aktien sjunker runt två procent på en i övrigt fallande börs.

Det förlusttyngda segmentet Cloud Software & Services bedöms kunna nå nollresultat nästa år, enligt pressmeddelandet.

Olle Lindström/TT