ELKRISEN

Efter elrean – nu rusar priset igen

Mörkare moln på elhimlen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Första halvan av november präglades av hyfsat normala elpriser. Men den senaste veckan har priset rusat igen, till de nygamla krisnivåerna.

Det har också vinterns priser, baserat på framtida kontrakt.

Under första halvan av november låg snittpriset runt 50 öre per kWh, med vissa dygn där snittpriset låg på 2-3 öre och enskilda timmar med minuspriser, ända ner i Sydsverige.

Blåsigt, milt och välfyllda vattenmagasin i Sverige och Norge, likaså fyllda gaslager i Tyskland och andra länder präglade perioden. Även vissa tillfälliga restriktioner i exportkablarna till det dyrare kontinenten bidrog till att hålla borta prissmittan från framför allt Tyskland. Då tändes en spira hopp om att vinterns värsta skräckscenario med elpriser uppåt 4-5 kronor per kWh inte skulle besannas.

Dåligt elväder

Men nu har det delvis vänt. Den senaste veckan kostar återigen elen uppåt 2:80 kronor i snitt över dygnet, och det i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Snittet den gångna veckan, sedan förra lördagen, ligger kring 2:30 kronor/kWh.

Betydligt kallare väder och inte särskilt blåsigt är några viktiga förklaringar. Att vattenkraften gått på sparlåga i några av Norrlandsälvarna, en årligen återkommande process för att få isen att lägga sig, drar också upp priset.

I takt med att november lider mot sitt slut har också utsikterna för en hyfsat billig december kommit på skam. För ett par veckor sedan kostade ett kontrakt för elleverans i december cirka 1:50 kronor på Nasdaqbörsen. Nu kostar samma kontrakt omkring 2:40 kronor/kWh, vilket är en fingervisning.

Inte lika mycket

Likaså har framtidskontraktet för el första kvartalet 2023 stigit i pris, om än inte lika dramatiskt, upp från cirka 2:20 kronor till 2:60 kronor/kWh.

En förklaring är att såväl gas- som kolpriserna har vänt upp igen efter att ha fallit tillbaka en tid, speciellt gaspriserna hade fram till mitten av november rasat ordentligt jämfört med de skyhöga toppar som gällde i augusti-september.

Ovanpå börspriserna på Nord Pool tillkommer elbolagens påslag, skatter, moms plus elnätsföretagens avgifter.

Olle Lindström/TT