ELKRISEN

Elstöd godkänt – miljarder kan bli över

Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Energimarknadsinspektionen ger grönt ljus för det elstödsförslag som Svenska kraftnät och regeringen lagt fram – men med ett tak för riktigt stora förbrukare. De ska inte kunna tjäna dubbelt på att ha prissäkrat sig mot höga elkostnader.

Beslutet kommer att expedieras under dagen, uppger inspektionen för TT.

Regeringen har sagt att stödet kan betalas ut i början av nästa år.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har lovat ett närmare besked om tidpunkt under november. Det är Försäkringskassan, i samarbete med Svenska kraftnät, som ska sköta utbetalningarna. De båda utreder för närvarande hur det ska gå till.

Fem miljoner kunder

Stödet ska gå till omkring fem miljoner elkunder i södra och mellersta Sverige, det vill säga de som finns inom elområde 4 och 3. Pengarna ska betalas ut som en klumpsumma till var och en av kunderna, som kan vara hushåll, företag, myndigheter eller föreningar/organisationer.

Det är den som har elnätsavtalet för huset, lokalen eller anläggningen dagen efter Energimarknadsinspektionens beslut som kommer att få pengarna.

Stödet baseras på historisk förbrukning från oktober förra året till och med september i år. Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för kunder i elområde 4 och med 50 öre per kWh i elområde 3.

De behöver ansöka

Energimarknadsinspektionen har kompletterat Svenska kraftnäts modell för att den ska stämma överens med de EU-regler som finns för hur så kallade flaskhalsavgifter får användas eller betalas tillbaka. Totalt finns 55,6 miljarder kronor i avgifter tillgängliga för återbetalning till elkunder i de två elområdena.

– Vi har godtagit Svenska kraftnäts modell till den allra största delen, säger Elin Broström, enhetschef på avdelningen för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen, till TT.

– Men de allra största förbrukarna behöver ansöka om att få stöd över en viss nivå. Vi inför en form av tak, säger Broström om den komplettering som inspektionen har gjort.

Taket rör kunder med en förbrukning på över 3 miljoner kilowattimmar vid enskilda så kallade uttagspunkter.

Det innebär att kunder i elområde 4 kan få ut upp till 2,37 miljoner kronor utan särskild ansökan.

För elområde 3 är det högsta möjliga stödet, utan särskild ansökan, 1,5 miljoner.

"Betydligt högre belopp"

Om ersättningen enligt schablonen överstiger de beloppen måste företaget, kommunen eller andra storförbrukare det kan handla om, visa att de faktiska kostnaderna har varit högre än taket.

Enligt Energimarknadsinspektionen finns det omkring 1 700 kunder som har en större förbrukning än så vid den så kallade uttagspunkten.

– Hade vi inte infört det (taket) hade det handlat om betydligt högre belopp, säger Elin Broström och syftar på att de hade kunnat få mycket mer i stöd än takbeloppen på 1,5 respektive 2,37 miljoner kronor.

I och med taket kommer de 55,6 miljarderna som finns tillgängliga sannolikt inte att behöva användas mer än till två tredjedelar. Energimarknadsinspektionen har gjort en grov uppskattning om att 16–18 miljarder kan bli kvar. Det följer av att de pengarna annars hade hamnat hos storförbrukare, kunder som nu måste ansöka i särskild ordning om att få mer än några miljoner tillbaka.

Lars Larsson/TT

Fakta: Elstödet

Det är elkunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslås få stöd.

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år.

Stödet kommer att utgå med 79 öre per kilowattimme (kWh) i elprisområde 4 och med 50 öre i område 3.

Alla som har elnätsavtalet för ett hus eller lokal får stöd. Det är den som har elnätsavtalet när Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts ansökan som får stödet.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat klart under 75 öre/kWh, som är det referenspris Svenska kraftnät har beräknat stödet utifrån.

Medelpriset i elområde 3, där Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh.

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh.

Källa: Svenska kraftnät