ENERGIPRISERNA

Fastighetsägarna: Därför måste regeringen prioritera ett elprisstöd

Bild: Janerik Henriksson/TT

Att utredningen av elprisstödet inte kommer förrän i mitten av november innebär en risk att stödet kan betalas ut retroaktivt. Då kan det vara försent för en del företag, skriver Rikard Silverfur från Fastighetsägarna Sverige i Altinget.

Fastighetsägarna har arbetat fram ett förslag till en modell för hur ett elprisstöd kan utformas. De vill att stöd ska ges till dem med störst behov, att incitamenten att fortsätta energieffektivisera behålls och att kostnaderna för staten hålls ner. Det skriver Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige, i Altinget.

”Elprisstödet bör därför utformas som en försäkringslösning eftersom det är både ohållbart och kortsiktigt att lyfta bort all marknadsrisk för elkunderna. Stödet bör utformas utifrån hur elkundernas möjlighet att påverka sin elkonsumtion ser ut”, skriver han och föreslår två olika modeller, det ena till företag och hushåll och det andra till industriföretag.

”Med en smartare utformning av elprisstödet enligt våra förslag får vi en bättre modell för att stötta elkunder, kappa effekttoppar och öka robustheten i kraftnätet samtidigt som kostnaderna för staten hålls nere”, skriver Rikard Silverfur.

Debatt: Fastighetsägarna: Skydda hushåll och företag från elprischocken