ELKRISEN

Trendbrottet: Norrbottensfamiljen rikast efter el och räntor

“Rädslan för vinterräkningarna gör att hushållen sparar, och det gör att lågkonjunkturen kommer snabbare och riskerar att bli onödigt djup”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Bild: Tor Brisfjord/Pressbild

Dyrare elräkningar och högre räntor kastar om de gamla sanningarna om vilken landsända som är rikast. Invånarna i Norrbottens län beräknas gå om stockholmarna efter utgifter för el, räntor, livsmedel och bensin.

De höga lönerna i Stockholms län har länge placerat huvudstadsborna i topp när det gäller den disponibla inkomsten efter el, räntor, livsmedel och bensin.

Trots att 2021 knappast var något jättemuntert år när det gäller elen låg den disponibla inkomsten för en genomsnittsfamilj med en genomsnittsvilla i Stockholms län på 48 384 kronor efter att el, räntor, livsmedel och bensin betalts. Motsvarande siffra i Norrbotten var då 41 827 kronor enligt beräkningar från Stockholms Handelskammare.

2022 minskar gapet med flera tusenlappar och under 2023 beräknas i stället Norrbotten ta ledartröjan i landet. Enligt siffror från Stockholms Handelskammare kommer familjen i Norrbotten då ha kvar 40 358 kronor efter att ovan nämnda utgifter är betalda medan Stockholmsfamiljen får nöjda sig med 39 558 kronor. Fattigast av alla blir familjerna i Skåne och Kronobergs län som båda ligger i elområde 4 och hamnar under 31 000 kronor.

– Rädslan för vinterräkningarna gör att hushållen sparar, och det gör att lågkonjunkturen kommer snabbare och riskerar att bli onödigt djup. De utlovade elprisstöden som alla politiska partier var överens om i valrörelsen måste komma på plats snabbt. Vi borde redan nu ha fått besked vad vi kan förvänta oss i omfattning och när utbetalningarna ska komma. Den avgående och tillträdande regeringen borde ha lämnat ett gemensamt besked för flera veckor sedan – så allvarlig är situationen, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Bild: Stockholms Handelskammare