DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Japans industri bromsar in

Japans finansminister Shunichi Suzuki är beredd att fortsätta slåss för den japanska yenens värde på valutamarknaden efter de första stödköpen sedan 1998 i september. Arkivbild Bild: Leo Correa AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den japanska tillverkningsindustrin bromsade in mer än tidigare beräknat i september, visar ett inköpschefsindex från S&P Global som sjönk till 50,8.

I augusti låg motsvarande index på 51,5 och vid en preliminär beräkning sjönk indexet till 51,0.

Japans finansminister Shunichi Suzuki säger att den japanska regeringen står redo att fortsätta stödköpa japanska yen på valutamarknaden – en av alla valutor som fallit till rekordlåga nivåer mot dollarn.

I fredags redovisade Japans finansdepartement att man hade stödköpt yen för 19,7 miljarder dollar i september – den första interventionen på valutamarknaden i Japan sedan 1998.

Den japanska yenen stärktes till nästan 140 yen per dollar efter beskedet om stödköpen, som verkar ha ägt rum den 22 september – i samband med ett mjukt räntebesked från Japans centralbank som satte press på valutan. Sedan dess har den dock tappat i värde igen och närmat sig 145 yen per dollar.

Inför stödköpen den 22 september var kursen på nästan 146 yen per dollar.