EU-krav: Elbolagen måste dela med sig

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller tal inför EU-parlamentet. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Vinster är bra – men i det här läget måste elbolagen dela med sig, anser EU-kommissionen i sina nya energiförslag.

Till årsskiftet utlovas förslag för att koppla bort naturgasens roll för elpriset.

EU-kommissionens talman Ursula von der Leyen lägger ut orden om energiåtgärderna i sitt årliga stora tal om läget i unionen.

Som väntat föreslås bland annat gemensamma åtgärder för att minska energikonsumtionen i Europa och ett intäktstak för de energiföretag som just nu tjänar extra mycket på grund av det höga gaspriset.

– I sådana här tider är det fel att göra extraordinära rekordvinster tack vare krig och på konsumenternas bekostnad. I sådana här tider måste vinsterna delas och kanaliseras ut till dem som behöver det mest, säger von der Leyen i Strasbourg.

Ser över marknaden

Enligt utläckta utkast som nyhetsbyrån AFP tagit del av vill kommissionen sätta en gräns på 180 euro per megawattimme. Allt ovanför det som icke gas-bolagen tjänar vill i stället kommissionen att EU-länderna ska kunna dela ut till sårbara konsumenter och hushåll.

Hisnande 140 miljarder euro hoppas kommissionsbasen att åtgärden totalt ska kunna ge.

Däremot utlovas inget pristak på gas – åtminstone inte just nu. I stället talas om att utveckla samarbetet med "pålitliga vänner som Norge". Kommissionen ska också påbörja arbetet för att ta fram "mer representativa riktmärken" för prissättningen på gasmarknaden och inleda arbetet för en "djupgående reform" av elmarknaden.

Det sistnämnda förtydligar von der Leyen i ett avslutande inlägg i Strasbourg vid lunchtid.

– Den stora, stora reform som många av er har pratat om, för att bland annat koppla bort gasen från prissättningen, kommer att läggas fram mot slutet av året. Det är en stor uppgift som vi alla måste ta tag i tillsammans, säger von der Leyen.

Planekonomi?

Svenska EU-parlamentsledamöter är dock inte jättepositiva.

– Det är positivt att det nu vidtas åtgärder på kort sikt och det kommer att ha ett brett stöd, men man tar inte tag i de långsiktiga frågorna och där saknas kärnkraften, säger Tomas Tobé (M).

– Jag är orolig för att många av de verktyg man kommer dragandes med luktar planekonomi och att man gör om en elmarknad som faktiskt fungerar, helt i onödan bara för att Tyskland har stora gasproblem, säger Emma Wiesner (C).

De konkreta förslagen ska presenteras på en presskonferens i eftermiddag med klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson.

Wiktor Nummelin/TT