DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Andersson: ”Vi kommer se en våg av ökade kapitalskatter”

Bild: Pontus Lundahl/TT

Finansminister Magdalena Andersson tror att en våg av ökade kapitalskatter är att vänta framöver. Men retoriken möter hård kritik från flera håll.

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att Sverige har ”extremt låga” kapitalskatter jämfört med andra länder. Det säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Jag tror verkligen att vi kommer att se en våg av ökade kapitalskatter över världen, säger hon till tidningen.

Uttalandet är ett i raden på senare tid där flera tunga socialdemokrater öppnar för högre skatter framöver. Även Socialdemokraterna i Skåne kräver höjda skatter på flera håll.

– Vi tycker att hela skattekvoten måste höjas, säger Niklas Karlsson, ordförande för S i Skåne, till Dagens Industri.

Men retoriken har mött hård kritik. Förra veckan släppte Timbro en rapport som visar Sverige har den femte högsta kapitalskatten i OECD.

– Vi har räknat ut den genomsnittliga skatten på kapital i 30 länder med hjälp av statistik från OECD. Sverige hamnar på en femte- eller åttondeplats. Magdalena Anderssons påstående är alltså helt fel, sa Timbros chefsekonom Jacob Lundberg nyligen till Tidningen Näringslivet.

Även samarbetspartnern Liberalerna har markerat mot planerna och Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson, har lovat att stoppa alla skattehöjningar.

SvD: ”Vi kommer se en våg av ökade kapitalskatter”

Di: S-kravet om fastighetsskatten får uppbackning - ”Hela skattekvoten måste höjas”