DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Bundesbank: Flaskhalsar förvärras

Tysk industri antas stå inför ännu större flaskhalsar till följd av halvledarbrist under andra kvartalet. Arkivbild Bild: Hendrik Schmidt AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

De industriella flaskhalsarna ser ut att förvärras under andra kvartalet, varnar den tyska centralbanken Bundesbanks chefskonom.

Problemet slår både mot fordonsindustrin och annan industri.

Det handlar effekterna av den omtalade bristen på så kallade halvledare och andra komponenter som redan har orsakat produktionsstopp och fått företag och politiker att försöka hitta alternativ för att minska beroendet av leveranser från en handfull tillverkare i Asien och USA.

– Vi räknar med att problemet med halvledarbrist kommer att förvärras något under andra kvartalet. Det kan sedan normaliseras kring halvårsskiftet, säger Jens Ulbrich, Bundesbanks chefsekonom till Reuters.

Bundesbanks ekonomer räknar samtidigt med att återhämtningen tar fart i Tyskland i sommar, med draghjälp från ökad privatkonsumtion i takt med att restriktioner och nedstängningar hävs.

Enligt en preliminär beräkning av den tyska statistikmyndigheten krympte tysk BNP med 1,7 procent i första kvartalet. Men den tyska regeringens tillväxtprognos för hela 2021 höjdes tidigare i veckan till 3,5 procent, från tidigare 3,0 procent.