RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Matpriserna rusar – största ökningen på 47 år

Inflationen på matpriser var i juni mer än 13 procent i OECD-länderna. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen fortsätter att stiga inom OECD. Framför allt stiger priserna på energi och livsmedel. Prisökningen på livsmedel den största på 47 år.

I OECD-länderna ökade inflationen till 10,3 procent i juni, mätt på årsbasis. Det framkommer av ett pressmeddelande från den internationella samarbetsorganisationen.

I maj var den siffran 9,7 procent. Ökningen i juni är den högsta sedan 1988. En tredjedel av organisationens 38 medlemsländer uppmätte en tvåsiffrig inflation, där den högsta nivån sågs i Turkiet med 78,6 procent. Lägst inflation hade Japan med 2,4 procent.

Störst ökning sedan 1975

Matpriserna fortsätter att öka kraftigt och i juni var ökningen 13,3 procent, vilket är den största sedan 1975.

Priset på mat har skjutit i höjden världen över till följd av Rysslands invasion av Ukraina tidigare i år. Ukraina är en av världens största exportörer av livsmedel, och över 20 miljoner ton spannmål var tills nyligen fast i landet.

Kriget har även påverkat den globala inflationstakten på flera sätt. Den kategori som ökat allra mest är energipriser, som i juni var upp 41 procent mätt på årsbasis. Månaden innan var det 35 procent.

Vissa positiva besked

Det försämrade omvärldsläget pressar världsekonomin hårt, enligt samarbetsorganisationen, som i juni skrev ner sin tillväxtprognos från 4,5 till 3 procent.

Samtidigt kom ett positivt besked i juli: Arbetslösheten i OECD-länderna var endast 5 procent i maj, den lägsta nivån sedan 2001.

Inflationen över helåret 2021 i OECD-länderna var 4,1 procent. Året innan var det 1,4 procent.

Fredrik Fahlman/TT

Fakta

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) är en internationell samarbetsorganisation för ekonomisk utveckling bestående av 38 länder. OECD har sin upprinnelse i OEEC (Organisation for European Economic Co-operation), bildad 1948.

Målet för verksamheten är att genom analys och utbyte av erfarenheter stimulera till långsiktig ekonomisk tillväxt och sysselsättning samt vidgad världshandel på multilateral och icke-diskriminerande basis.

Källa: Nationalencyklopedin