Oklart i det sista – budgetbeslut skjuts upp

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl. Bild: Marko Säävälä/TT

Politik (TT)

Om en knapp vecka ska vårändringsbudgeten klubbas i riksdagen.

Men oenigheten är stor om pensionerna, och riksdagens finansutskott skjuter nu upp sitt beslut till efter helgen.

Strax innan riksdagens finansutskott skulle sätta ned foten om innehållet i vårändringsbudgeten begärde Centern mer tid för förhandlingar om höjda pensioner.

Beslutet kommer i stället att fattas på måndag klockan 11.

– Behövs det mer tid för att diskutera, är vi beredda att göra det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Flera förslag

Regeringen tillsammans med V och MP står bakom det pensionsförslag som finns med i vårändringsbudgeten, högeroppositionen har lagt ett motförslag och Centern ett tredje. Dessutom kom regeringen nyligen med ett kompromissförslag.

Även Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, kan tänka sig att förhandla vidare.

– Om det är så att några ytterligare dagar hjälper Centerpartiet att fundera över sin situation, så har vi ingenting emot det, säger han.

Däremot tycker han inte att C:s kompromissförslag är tillräckligt bra.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger i en skriftlig kommentar: "Regeringen vill höja pensionerna. Vi vill försöka hitta en gemensam lösning och har lagt fram ett kompromissförslag på pensionsgruppens bord".

Det kompromissförslaget presenterades den 1 juni. Det innebär bland annat att garantipensionen höjs permanent, från och med augusti 2022. Höjningen sker med 1 270 kronor vilket ger en ny garantinivå på 10 049 kronor för ensamstående. I regeringens kompromissförslag ingår också att en utredning tillsätts för att föreslå en så kallad gas i pensionssystemet, samt ett förslag om förstärkt jobbskatteavdrag för personer över 65 år.

C:s röst avgör

Det förslaget är tänkt att gå högeroppositionen till mötes.

Men regeringen och högeroppositionen har hittills inte kunnat enats.

Vilket förslag som till slut godkänns av riksdagen beror på hur Centern röstar nästa onsdag.

Centern vill inte nu uppge hur man tänker rösta om partiets eget pensionsförslag inte får gehör.

– Det vore inte speciellt strategiskt av mig att nu säga hur vi röstar om de andra partierna inte tar vår utsträckta hand, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT